Fristående gymnasieskolor ger oftare elever överbetyg än kommunala gymnasieskolor. Det visar ny statistik från Skolverket.
Dagens Nyheter har granskat hur vanligt det är att gymnasieskolor ger eleverna högre betyg än vad de fick i resultat på nationella prov.
Granskningen bygger på Skolverkets statistik och visar att i alla stora jämförbara kursprov på gymnasiet är det en större procentuell andel elever i fristående gymnasieskolor som får högre betyg än provresultat, jämfört med eleverna i kommunala skolor. De största skillnaderna finns i kurserna MA1C och MA2C, den matematik naturvetare och tekniker läser.
– Skolor kan konkurrera med andra medel än bra utbildning, exempelvis genom generös betygsättning, säger skolforskaren Jonas Vlachos vid Stockholms universitet.
Lärarnas Riksförbund, LR, föreslår nu att det inrättas en Betygombudsman, som ska knytas till Skolinspektionen. Det skulle innebära att lärare får en lagstiftad skyldighet att anmäla fall då läraren blir beordrad eller uppmanad att göra brott mot sin profession genom att sätta glädjebetyg.
– Kampen om eleverna har med stor sannolikhet varit en bidragande faktor till den betygsinflation som vi har kunnat se sedan minst ett decennium tillbaka, säger LR:s ordförande Metta Fjelkner i ett pressmeddelande.
Stefan Helte