Regeringen ger en utredare i uppdrag att analysera hur den kompetens och kunskap som finns hos asylsökande och nyanlända ska kunna användas i skolan på bästa sätt.
I den så kallade migrationsöverenskommelsen mellan regeringen och Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna ingår delar som rör skolan. En punkt handlar om att den lärarkompetens som finns bland dem som kommer till Sverige ska tillvaratas.
Syftet är dubbelt. Det handlar dels om att asylsökande och nyanlända med särskilda kompetenser så snabbt som möjligt ska komma i arbete, dels om att höja kunskapsresultaten i skolan.
Regeringen ger därför på torsdagen ytterligare direktiv till den utredare som sedan tidigare fått i uppdrag att se över nyanlända elevers rätt till utbildning.
Det uppdraget går ut på att föreslå åtgärder för att säkra kommunernas möjligheter att uppfylla den rätten. Det nya uppdraget handlar om att undersöka hur kunskap och kompetens bland asylsökande och nyanlända bäst kan tas tillvara i skolan (se faktaruta).
Det finns dock huvudmän som inte inväntar utredningar. Ett exempel är friskolekoncernen Academedia. Företaget har tecknat en avsiktförklaring med Arbetsförmedlingen om att ta emot minst hundra nyanlända inom tre år. Siffran hundra härrör från regeringens initiativ Sverige tillsammans, där idén 100-klubben presenterades.
För Academedias del handlar det i första skedet om att få in studiehandledare på praktik. I takt med att de utlandsfödda lärarna valideras räknar företaget med att kunna anställa fler behöriga.
– Vi skulle nog utan vidare kunna tänka oss att gå med också i 200-klubben, om det fanns en sådan. Det finns drygt 1.500 lärare inskrivna i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag och med tanke på det enorma lärarbehov som finns skulle vi nog kunna ta emot nästan allihop, säger Susanne Christenson, integrationsansvarig på AcadeMedia, i ett uttalande.
Mats Thorén