En halv miljard kronor som ska gå till skolorna och lärarna i år riskerar att bli oanvända. Det varnar Skolverket för.
I år ska Skolverket fördela statsbidrag öronmärkta för skolan för över 12 miljarder kronor till kommuner och friskolor, skriver tidningen Altinget. Det handlar om alltifrån det statligt finansierade lärarlönelyftet till olika satsningar för att fortbilda lärare.
I sitt budgetunderlag till regeringen bedömer Skolverket att 5–10 procent av de pengarna, det vill säga minst 500 miljoner kronor, inte kommer att användas. Antingen för att kommunerna och friskolorna låter bli att ansöka om statsbidragen eller för att huvudmännen av olika anledningar tvingas betala tillbaka pengarna.
Tidigare har Statskontoret, Riksrevisionen och Ekonomistyrningsverket kritiserat de riktade statsbidragen för att de är ineffektiva, byråkratiska och orättvisa. Exempelvis har små kommuner inte samma möjligheter som stora kommuner att hitta rätt i det krångliga bidragssystemet och ansöka om statsbidragen.
Skolverket föreslår att flera statsbidrag inom skolområdet slås samman till ett och beklagar att myndigheten måste lämna tillbaka statsbidrag inom ett område när det finns stora behov inom andra skolområden.
Stefan Helte