Gynnsamt läge. Skatten är lägre och pension betalas in till fullo för den som jobbar efter pension.
Den som närmar sig pensionen ställs inför många val. När ska den tas ut? Kanske tjänstepensionen vid en tidpunkt och den allmänna pensionen ett annat år? Eller någon bara på deltid, till att börja med? Förr eller senare får frågorna sina svar — och man står där som pensionär. Då återstår ändå ett beslut. Ska man sluta jobba?
Pension och arbete utesluter nämligen inte varandra. Den pensionär som orkar, vill och får möjlighet att arbeta kan mycket väl göra det. Rent ekonomiskt är det fördelaktigt. Staten vill att fler jobbar långt upp i åldrarna och försöker påverka både arbetsgivare och arbetstagare genom att erbjuda särskilt goda villkor för äldre.
Arbetsgivaren betalar lägre sociala avgifter från det år den anställde fyller 66 — och hen själv kan i sin tur glädja sig åt både utökat jobbskatteavdrag och höjt grundavdrag. Pensionsmyndigheten har räknat ut att en 66-åring får ut 1 750 kronor mer i månaden (skattetabell 33) än en 62-åring, om de båda tjänar 15 000 kronor i månaden brutto.
— De som är 66 och äldre betalar bara åtta procent i skatt på lön upp till 194 000 kronor om året, men får ändå full insättning till den allmänna pensionen. Det lönar sig därför bra för de allra flesta äldre att arbeta, men den som har garantipension och bostadstillägg bör tänka på att de sänks när man får arbetsinkomster, säger Monica Petersson, expert på Pensionsmyndigheten.
Även de som befinner sig på den motsatta sidan av inkomstspannet — och alltså får in mycket pengar — kan behöva tänka till.
— Skatt på pension dras enligt en tabell, skatt på lön enligt en annan. Den som har inkomster från flera håll kan behöva jämka för att slippa kvarskatt. Det gäller särskilt om pensionen och lönen tillsammans kommer över gränsen för statlig skatt, säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket.
För 66-plussare går den inkomstgränsen vid 469 300 kronor 2016, så den berör kanske inte så många lärare och förskollärare. De kan i stället behöva gardera sig mot att lönen sänks med den summa tjänstepensionen ger. I avtalet för de kommunalt anställda finns nämligen en klausul som säger att just det ska ske, om arbetsgivare och arbetstagare inte kommer överens om något annat.
— Det är en gammal bestämmelse som finns kvar sedan det förra pensionssystemet. Tanken var att arbetsgivaren inte skulle betala ut pension och lön för samma tid, men så fungerar det inte längre. Jag tror inte att det görs någon sådan samordning längre, men för säkerhets skull kan man skriva in i anställningsavtalet att det inte ska ske någon avräkning för tjänstepension, säger Annica Pettersson, Lärarförbundets ombudsman med ansvar för pensionsfrågor.
Sten Arndt