Lärare på rörelsedrivna folkhögskolor ska ha samma rätt till meddelarfrihet som anställda i offentlig sektor. Det blir ett av avtalskraven från SFHL, Svenska Folkhögskolans Lärarförbund.
Det förklarar ombudsman Jonas Bergman, ombudsman på SFHL.
–Det är orimligt att ha olika villkor om meddelarfrihet för folkhögskollärare beroende på om man arbetar på en folkhögskola som drivs av en folkrörelse eller av landstinget, säger han.
Den 22 april lämnar SFHL fram sina avtalsyrkanden till arbetsgivarorganisationen Idea, arbetsgivarförbundet för ideella organisationer, som bland annat driver Röda Korsets och Scouternas folkhögskola. Ett av yrkandena kommer att handla om rätt till meddelarfrihet.
Fackförbundet Vision, som presenterade sina avtalsyrkanden för skolsektorn den åttonde april, kräver att deras medlemmar som är anställda på privat drivna friskolor och folkhögskolor ska ha samma rätt till yttrande- och meddelarfrihet som skolanställda inom den offentliga sektorn.
Lärarförbundets stora avtal på friskoleområdet med Almega löper ut den sista augusti 2017.
–Det är först då vi kan vi se vilka yrkanden Lärarförbundet kommer att gå fram med, säger ombudsman Ulla Persson på Lärarförbundet.
Ett enigt konstitutionsutskott beslutade den 12 april om ett tillkännagivande till regeringen om meddelarskyddet. Regeringen uppmanas att så snabbt som möjligt lämna ett förslag om att meddelarskydd ska gälla inom privat sektor som finansieras med offentliga medel, som till exempel skolor och sjukhus.
Bakgrunden är att en utredning redan 2013 föreslog att meddelarskyddet bör utvidgas och omfatta privatanställda inom verksamheter som finansieras med skatter. Den utredningen bereds fortfarande i regeringskansliet. Men riksdagen trycker nu alltså på regeringen om att skynda på det arbetet.
Medlemmarna i SFHL är också medlemmar i Lärarförbundet.
Stefan Helte