Både de stora gruppstorlekarna och den sjunkande utbildningsnivån bland personalen är något fritidspedagog Marie Dahlin på Norrtullskolan i Söderhamn märker av dagligen.
På fyra fritidsavdelningar på Norrtullskolan finns bara tre fritidspedagoger. I Marie Dahlins barngrupp har 34 av 42 barn utländsk bakgrund. Många elever slutar och försvinner och nya tillkommer ständigt. Det är något som påverkar arbetssituationen ytterligare.
– Jag skriver nya fritidslistor hela tiden, det är knappt någon idé att skriva ut dem. Då är det svårt för barnen att hitta sin plats i gruppen. Fritids är ännu viktigare för barn som saknar lekbakgrund. De behöver hjälp med det av de vuxna. Uppdraget har blivit mer komplext och ännu viktigare de senaste tio åren, säger hon.
Under många år har gruppstorlekarna ökat på fritids. I år ser det ut att ha planat ut. Snittet på 40,9 barn per grupp är 0,2 barn lägre än förra året. Men Marie Dahlin menar att arbetet med de nyanlända barnen medför att grupperna skulle behöva minskas betydligt mer.
– Det vi gör på fritids är avgörande för vad de här barnen uppfattar som en bra dag. Det spiller över på skolarbetet också. Det handlar om det finstilta som kanske inte blir så uppenbart om man inte har utbildningen, att finnas där för barnen i en konflikt och hjälpa dem lösa den på bästa sätt, till exempel. Vi måste hinna se dem, säger Marie Dahlin.
Med få utbildade ligger ett tungt ansvar på de få fritidspedagogerna. Det medför att de får ta mycket av planering och administration, vilket i sin tur gör att de får mindre tid med barnen.
Marie Dahlin är noga med att påpeka att många kolleger som saknar lärarutbildning gör ett mycket bra jobb, är nyfikna och vill utvecklas. Men hon ser ändå att utbildningen gör stor skillnad.
– När man inte har utbildningen och erfarenheten vet man inte vilka möjligheter som finns och vad vi har för uppdrag. Det är lätt att verksamheten inte tas på allvar, säger hon.
Hon tror att yrkets attraktivitet är nyckeln till att lösa bristen på utbildade lärare. En del i det handlar om att definiera rollen för fritidspedagoger/lärare i fritidshem tydligare.
– Vår yrkesroll är luddig. Det låter lite som att man inte har behörighet till något men samtidigt ska kunna hoppa in och göra allt, säger hon.
Annat som skulle vara en hjälp på vägen är enligt Marie Dahlin mer reglerad planeringstid, tydligare bestämmelser kring gruppstorlekar och så förstås lönen.
– Vi arbetar med att få barn och ungdomar att se sina möjligheter. Det formar deras framtid och borde vara supermycket värt i lönekuvertet också, säger hon.
Lotta Holmström