Många elever och lärare vittnar om att det är svårt att klara trösklarna i det nya betygssystemet — ett misslyckande och betyget A blir i stället D. Men nu aviserar Skolverket förbättringar. Och en del av dem kan börja gälla på en gång.
Betygsreglerna säger att en elev som uppnått A-nivå i alla delar utom en, där den bara nådde E-nivån, inte kan få högre betyg än D. Skolverket föreslår att reglerna ändras så att lärarna får möjlighet att sätta B eller C.
Men, påpekar Skolverket, en sådan regeländring måste utredas först och kräver beslut från regeringen.
Skolverket vill också se att en elev som med råge klarar kraven för C och även klarar delar av A-nivån ska kunna få betyget B. Som reglerna är skrivna i dag måste eleven klara merparten av A-nivån. Den skrivningen mjukas upp och lärarna får större utrymme att sätta B i stället för C och D i stället för E.
Den nya skrivningen kan tillämpas omedelbart – faktiskt redan nu i vårens betygssättning, enligt Skolverket.
– Det kan man absolut göra. Betygen sätts ju inte förrän kurserna är avslutade, säger enhetschef Karin Hector Stahre vid Skolverket.
Följden av detta blir att ett okänt antal elever som lämnar gymnasiet får ett högre meritvärde än vad de skulle ha fått med den tidigare tillämpningen. Det i sin tur ger dem ett bättre läge i konkurrensen om högskoleplatser, i förhållande till något äldre sökande.
– En sådan här förändring kommer aldrig helt vältajmad. Men vi tycker att det vore fel att inte gå ut med möjligheten nu när betygen ska sättas. Man kan inte avstå från förändringar när utvärderingen visat att detta är ett problem, säger Karin Hector-Stahre.
En annan nyhet är att kunskapskraven ska skrivas tydligare och mer övergripande. Med dagens mycket detaljerade formuleringar blir det svårt för lärarna att pröva eleverna på alla delar och risken finns att enstaka svagare prestationer direkt slår på betyget. Denna förändring kan Skolverket självt besluta om för grundskolan, medan det krävs regeringsbeslut för gymnasieskolan.
Skolverket lyfter också fram att betyget underkänt skulle kunna få flera steg och att kunskapskraven för olika betygssteg ersätts med ett riktmärke. Men båda dessa förändringar måste först utredas ordentligt, påpekar Skolverket.