Quantcast
Channel: Lärarnas tidning
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

”Skolverket är för otydliga om betygen”

$
0
0

Det var fel av Skolverket att säga till lärarna att de kan vara mer generösa med B- och D-betygen redan i vår. De anser Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi. – Det är för tätt inpå betygsättningen och för otydligt. Antingen ska den nya skrivningen användas av alla eller inte alls, säger han.

På tisdagen presenterade Skolverket utvärderingen av betygsskalan som myndigheten gjort på regeringens uppdrag. Flera av de förändringar som föreslås behöver utredas men ett förslag kan lärarna börja använda direkt, enligt myndigheten.

Det gäller ”mellanbetygen” B och D som saknar egna kunskapskrav. Hittills har det krävts att en elev uppnått alla delar av kravet för betyget under och merparten av kravet för betyget över för att få B/D. Från och med nu räcker det med särskilt välutvecklade kunskaper i någon eller några delar på A- eller C-nivån.

– Det låter märkligt och vagt när Skolverket säger att lärarna KAN använda den nya skrivningen. Om de känner för det? Det finns inga ”kan” när det gäller betyg utan alla lärare SKA tillämpa samma regler. Skolverket bör vara tydligare i sitt budskap, säger Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

Han är en av författarna till den nya boken ”Policyidéer för svensk skola” som är en slutrapport från Studieförbundet Näringsliv och samhälles utbildningskommission. Där skåpas betygssystemet ut, bland annat för att det lägger för stor vikt vid elevers svagheter.

Men även om Jonas Vlachos anser att Skolverkets omformulering är rätt i sak tycker han att man kunde ha väntat till sommaren – för likvärdighetens skull. Nu är risken uppenbar att lärare gör olika när de sätter slutbetygen, som eleverna ska söka vidare på.

Alli Klapp, betygsforskare vi Göteborgs universitet, välkomnar inriktningen på Skolverkets förslag men även hon tycker att det är problematiskt om inte alla tillämpar den nya åtgärden när det är berättigat.

– Det ligger på Skolverket att informera och det är rektorernas ansvar att samla lärarna och se till att de blir uppdaterade om vad som gäller, säger hon.

Enligt Karin Hector-Stahre, chef för prov- och bedömningsenheten på Skolverket, är det inte aktuellt just nu att göra några riktade informationsinsatser till skolorna, mer än det som finns på myndighetens sajt.

Men kan ni utgå från att alla lärare känner till den generösare tolkningen av B- och D-nivån när de sätter betyg den kommande månaden?

– Det kan vi inte, tyvärr. Ett sådant här förtydligande kommer aldrig helt vältajmat, säger Karin Hector-Stahre.

Karin Lindgren

Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>