Förskolläraren Zakaa Mousa hoppas kunna hjälpa barn som också flytt.
Tjugofemåriga Zakaa Mousa har påbörjat vägen in i det förskolläraryrke hon redan är utbildad för men aldrig hann arbeta med. Kriget kom emellan och när striderna tog ett allt hårdare grepp om hemstaden Qamishli i Syrien bestämde hon och hennes make sig för att fly. Via Turkiet kom de till Sverige för drygt två år sedan.
— Mitt mål har hela tiden varit att arbeta som förskollärare, berättar hon.
Det målet har lett Zakaa Mousa till universitetsområdet i Frescati i Stockholm där regeringens satsning på ett snabbspår för nyanlända lärare och förskollärare precis har inletts. Zakaa Mousa är en av ett tjugotal deltagare i den allra första kullen.
Utbildningen är på 26 veckor och varvar teori med praktik. Fokus ligger på lärarens uppdrag och på hur den svenska skolan och förskolan styrs och är organiserad. Även yrkessvenska ingår.
— Jag behöver lära mig mer om hur det fungerar på en svensk förskola. Både hur det är att vara lärare och vad barnen gör.
Zakaa Mousahar tidigare gått på sfi och kombinerar nu snabbspåret med svenska som andraspråk på komvux i hemstaden Södertälje. Med en och en halv timmes pendling enkel resa och dubbla studier får hon lägga ner en hel del arbete. Och det är hon beredd på.
— Min dröm är att lära mig prata bra svenska och få ett bra jobb i förskolan.
I Södertälje bor hon med skogen runt hörnet och det märks att hon trivs bland träden när vi går ut för fotografering. Hennes uppskattning av den svenska naturen lyser också igenom när hon jämför svenska och syriska förskolor.
— Barnen i Sverige får vara mer ute i skogen. I Syrien har barnen inte lika mycket kontakt med naturen.
Men den största skillnaden tycker hon nog är förskollärarnas bemötande av barnen, och även på det området föredrar hon det svenska förhållningssättet.
— Här i Sverige utgår läraren från barnens nivå och är tillsammans med barnen i barngruppen. I Syrien är läraren enbart lärare och ska respekteras.
Men likheternaär också stora och det finns mycket i hennes fyraåriga förskollärarutbildning från Syrien som hon kan dra nytta av här i Sverige.
— Vi fick lära oss mycket om att utgå från individen och att ta hand om de individuella skillnaderna mellan olika barn. Och att hela tiden ha kontakt med föräldrarna.
Till hösten kommer snabbspåret att ges på ytterligare fem högskolor och universitet och målet är att det ska nå majoriteten av de 2 000 nyanlända lärare och förskollärare som nu är inskrivna på Arbetsförmedlingen. För att snabba på processen ställs inga krav på kunskaper i svenska vid kursstarten. Undervisningen på Stockholms universitet ges därför på både svenska och arabiska.
Zakaa Mousa tror att hon kan dra nytta av sina erfarenheter från att ha levt i krig.
— Jag vill gärna hjälpa flyktingbarn och kan prata arabiska med dem om de inte förstår. Det kan finnas barn med traumatiska upplevelser på förskolan och jag kanske vet lite mer om vad det innebär och kan förstå deras situation.