Quantcast
Channel: Lärarnas tidning
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Lärarna välkomnar de nya

$
0
0

En klar majoritet av lärarna ser positivt på att ta emot nyanlända, visar en ny undersökning.

Foto: Christel Lind

Sju av tio lärareär »mycket ­positiva« eller »ganska posi­tiva« till att ha nyanlända elever i sin grupp/klass. Det visar en opinionsundersökning som Novus har gjort på uppdrag av Lärarförbundet, bland medlemmar som är grundskol­lärare eller gymnasielärare.

Sofia Bengtsson, so-lärare, och Cecilia Jardelid, ma/no-lärare på Veingeskolan i ­Laholm, gläds över resultatet. De har själva tagit emot allt fler nyanlända i sina klasser de senaste åren.

— Jag lär mig jättemycket och det finns så många för­delar med att ha dem i gruppen. De kan dela med sig av andra erfarenheter. När jag undervisar om islam har jag muslimer i klassen som kan berätta. Det blir mer verklighetsförankring i undervisningen, säger Sofia Bengtsson.

Novus undersökning visar även att lärare som redan tagit emot nyanlända är mer positiva till att ta emot fler, än de som inte gjort det ännu. ­Cecilia Jardelid förstår varför.

— Vi var alla nervösa när vår första nyanlända elev skulle komma. Så kommer världens mysigaste kille. Det gick hur bra som helst, säger hon.

Veingeskolan tog emot 40 nyanlända förra året. Eleverna lämnar sina klasser ibland för undervisning i svenska, i övrigt sker all undervisning integrerat med hjälp av studiehandledare på olika språk.

Det positiva överväger när det handlar om att ta emot nyanlända i sin klass, men det finns förstås även utmaningar, enligt Sofia Bengtsson och ­Cecilia Jardelid.

Det kan handla om att eleverna och deras föräldrar har en annan syn på kunskap eller att det är krångligare att kommunicera med föräldrar — eller om det handlar om en god man eller ett HVB-hem. Det finns också en social utmaning, integrationen i klassen försvåras av att det är fler nyanlända som pratar samma språk.

Dessutom mår de som kommer ofta dåligt.

— De kan ha sett släktingar dö och vet kanske inte var deras föräldrar är, säger Sofia Bengtsson.

För att klara detta behövs goda förutsättningar och stöd.

— Vi har en bra rektor och bra kolleger som backar upp, säger Sofia Bengtsson.

Hon har också gått en kurs vid Göteborgs universitet på temat undervisa nyanlända. Där föddes idén att dela med sig av erfarenheter och material till kolleger i landet. Hon och Cecilia Jardelid byggde en hemsida och startade en facebookgrupp, ett forum för både tips och diskussioner. Facebooksidan »Undervisa nyanlända« växer för varje dag och har över 2 300 medlemmar.

— I början när man tar emot nya kan man känna sig förvirrad och rätt ensam. Då underlättar det mycket att få tips och idéer från andra, säger Sofia Bengtsson.

Enikö Koch

Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>