Gymnasieminister Aida Hadzialic (S) reagerar på uppgifterna om att friskolorna rättar de nationella proven generösare än de kommunala. – När man gör skolan till en marknad urholkas kunskaperna och glädjebetygen tilltar, säger hon.
I torsdags kom en rapport från Institutet för arbetsmarknads och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) som visade på två saker. Dels presterar elever vid fristående gymnasieskolor något sämre på nationella prov i svenska, engelska och matematik än elever vid kommunala gymnasier. Dels gör friskolorna generösare bedömningar av elevernas provsvar än kommunala skolor.
Det här har fått gymnasieministern att reagera.
– IFAU-rapporten visar att när man gör skolan till en marknad så urholkas kunskaperna och glädjebetygen tilltar. Vi vill sätta stopp för det här, dels genom att se till att vinster återinvesteras i skolan, dels genom att skärpa upp hur de nationella proven används. De ska bli externt rättade, de ska ha en mer avgörande roll i betygssättningen, de ska avidentifieras och de ska också bli digitala, säger Aida Hadzialic (S).
– Det innebär att betygen ska spegla de kunskaper man får och att vi ska ha en likvärdig betygssättning över hela landet, och det ska bli slut på glädjebetyg som ett konkurrensmedel, säger hon.
Hon framhåller att OECD konstaterat att Sverige satsar väldigt mycket pengar på skolan men har dålig kontroll över vart pengarna tar vägen och att det beror på att skolan är kommersialiserad.
– Och det beror på avregleringen. Det är därför det här måste få ett stopp. Vi är det sista landet i världen som tillåter det här. Det kommer utländska forskare hit för att lära sig hur man inte ska göra, säger Aida Hadzialic (S).
IFAU konstaterar i sin rapport att det är svårt att jämföra resultaten mellan fristående och kommunala skolor. Elevunderlaget skiljer sig åt, och både betyg och resultat på nationella prov är beroende av de undervisande lärarnas egna bedömningar.