Regeringen är överens med alliansen om att friskolor ska få göra avsteg i kösystemet för att ta emot flyktingbarn. – Jag blir nästan varje dag uppringd av skolor som vill vara med och göra jobbet, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.
De sex partierna presenterar förslaget, som har en bred riksdagsmajoritet bakom sig, i en debattartikel i Dagens Samhälle. Från och med den 1 november kommer friskolorna att få vika 5 procent av det totala elevantalet åt flyktingbarn som inte hunnit bo två år i Sverige innan läsåret börjar.
– I dag tar 10 procent av skolorna emot hälften av alla nyanlända elever, och samtidigt har vi i andra änden skolor som inte har tagit emot en enda nyanländ. Det är klart, att när vi är i den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget, och barn kommer direkt från krig och flykt, då måste alla skolor kunna hjälpas åt, säger Fridolin.
Regeländringen kommer i ett första skede att gälla i tre år, för att sedan utvärderas och på sikt kunna bli permanent, enligt Fridolin.
Diskrimineringsombudsmannen utfärdade i sitt remissvar till utredningen en varning om att förslaget om att skapa en särskild kvot för nyanlända på friskolor skulle kunna bryta mot diskrimineringslagen. Regeringen för en lång diskussion om detta i den aktuella propositionen, men landar i att urvalskriteriet inte står står i strid med förbudet mot så kallad indirekt diskriminering.
Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står inte bakom förslaget, som är en del av den migrationspolitiska överenskommelsen.
I den utredning som presenterades i januari (Plats för nyanlända i fler skolor) föreslogs även införandet av undantag för att möjliggöra placering av nyanlända elever i kommunala skolor. Förslaget går ut på att kommuner ska få göra undantag från skollagens bestämmelser om vårdnadshavares rätt att välja skola och elevers rätt att gå i en skola nära hemmet, om det finns särskilda skäl med hänsyn till kommunens mottagande av nyanlända elever.
Den delen av utredningen avser regeringen att återkomma till senare, enligt propositionen.
Mats Thorén
TT