Regeringen ger Statskontoret i uppdrag att utvärdera hur statsbidragen i lärarlönelyftet implementeras och nyttjas av huvudmännen.
Uppdraget innehåller sammanlagt sju punkter. De första fyra ska redovisas till utbildningsdepartementet senast den 1 december 2017. Det handlar om att undersöka eventuella skillnader i hur olika huvudmän nyttjar bidraget. Regionala skillnader, olika elevsammansättning och olika driftsformer är några möjliga förklaringar som ska undersökas.
Andra punkter handlar om fördelningen av pengarna och om det skett efter elevernas behov och förutsättningar samt om kriterierna i förordningen legat till grund för fördelningen.
Statskontoret ska också utvärdera om ersättningen från staten täcker huvudmännens faktiska kostnader för löneökningen.
Uppdraget ska slutredovisas senast 1 juni 2021. Då ska Statskontoret även ha utvärderat om löneökningarna lett till en långsiktig lönehöjning utöver den ordinarie lönerevisionen, vilket är regeringens avsikt med satsningen.
Vidare om undervisningens kvalitet ökat till följd av lärarlönelyftet och om kunskapsresultaten förbättrats.
Slutligen ska Statskontoret undersöka lärares rörlighet på arbetsmarknaden och om deras karriärvägar förändrats. Bland annat om lärare söker sig till skolor med större utmaningar.
Statskontoret ska samråda med Skolverket i sin utvärdering, skriver regeringen i sitt beslut.
Lotta Holmström