Elever som gått på en grundskola med låg studie- och yrkesvägledartäthet löper 20 procent högre risk att göra studieavbrott i gymnasieskolan. Det visar en ny rapport från Lärarnas Riksförbund.
Det råder stora skillnader i tillgången till studie- och yrkesvägledning för svenska elever. Och långt ifrån alla erbjuds den vägledning som de har rätt till. Rapporten visar att 2011 hade den kommun med högst studie- och yrkesvägledartäthet en heltidsanställd vägledare per 106 elever och den med lägst en per 3 333 elever.
Orsaken till de stora skillnaderna är enligt rapporten avsaknad av styrning av verksamheten sedan staten avskaffade regleringen av verksamheten och kommunerna tog över ansvaret.
Undersökningen visar också att elever med låga meritvärden från grundskolan är de som har störst benägenhet att såväl göra studieavbrott som byta program. De med meritvärden mellan 0 och 160 poäng hade 5 till 8 gånger högre benägenhet att göra studieavbrott än elevgruppen med näst högst betyg.
Skolverket vill nu minska ojämlikheten i skolornas vägledning genom hårdare riktlinjer för rektorerna, som kommer till hösten.
– Det är klart att man kan välja fel, men med en god studie- och yrkesvägledning finns det förutsättning för att fler gör ett mer genomtänkt val till gymnasiet, säger Jan Lindblom, undervisningsråd på Skolverket till Svenska Dagbladet.
Niklas Arevik