Tonåringar som ofta spelar onlinespel har bättre skolresultat än de som gör det sällan eller aldrig. Det visar ny forskning från australiensiska Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT). Men att vara aktiv i sociala medier har en omvänd koppling till resultaten, enligt forskarna.
RMIT har jämfört Pisaresultat i matematik, naturvetenskap och läsförståelse med internetvanorna hos 12 000 australiska 15-åringar. Forskningen har letts av professor Alberto Posso, och han tror att dataspelandet ger ungdomarna praktisk användning av kunskaper de lärt sig i skolan och på så sätt fastnar de bättre.
– När du spelar onlinespel ska du lösa problem för att komma till nästa nivå. Det involverar en del generella kunskaper i matematik, läsförståelse och naturvetenskap som du lärt dig under skoldagen, säger han i ett uttalande.
I snitt fick eleverna som spelade dataspel nästan varje dag 15 poäng över medel i matematik och 17 poäng över medel i naturvetenskap i Pisatestet 2012.
Posso går så långt som att föreslå att lärare använder sig av spel i sin undervisning, ”så länge de inte är våldsamma”.
Att det finns ett samband behöver dock inte betyda att det är ett orsakssamband. Andra faktorer kan ligga bakom såväl spelandet som de goda skolresultaten.
– Vi vet att man lär sig något av att spela, oavsett om det är hur man utrustar sin spelkaraktär i ”World of Warcraft” eller vilken Pokémon man ska uppgradera. Men det kan vara så att unga som intresserar sig för en viss typ av problemlösning därför dras till spel, vilket kan förklara studieresultaten, säger Patrick Prax, doktorand i medie- och informationsvetenskap med särskild inriktning mot spel, vid Uppsala universitet, till Dagens Nyheter.
De som använder Facebook eller chattar varje dag låg i stället 20 poäng under medel i matematik. Alberto Posso har en tänkbar förklaring.
– Det skulle kunna visa att de har problem med matematik, läsförståelse och naturvetenskap och väljer att socialisera på nätet istället. Lärare skulle kanske kunna använda sig av Facebook i undervisningen som ett sätt att få de här eleverna engagerade, säger han.
Lotta Holmström