På Kråkbergsskolan i Luleå lär sig eleverna framträda framför sina kamrater.
Tonerna av artisten Zayn’s debutsingel »Pillow Talk« fyller Kråkbergsskolan i Luleå. Hela skolan, elever i årskurs 7—9, lärare och annan personal, har samlats till möte på Torget, som är skolans centrala mittpunkt. Nu vaggar de i takt med musiken, framförd av ett av skolans band som repar ihop under elevens val.
— Det var lite nervöst men det är egentligen bara bra, då skärper man sig extra mycket, säger Liv Malmsten i 8A som stod för sången den här gången.
Torgmötena, som är tradition på skolan sedan många år, sker ungefär en gång i månaden och pågår mellan 30 minuter och en timme. Det är öppet för alla att delta, till exempel för att visa upp ett skolarbete, dansa, sjunga eller berätta om något man gjort utanför skolan.
En avgörande faktor för att torgmötena fortfarande är så populära och efterfrågade efter alla år är att samtliga lärare uppmuntrar eleverna att ställa sig på scenen inför sina kamrater, tror Ulrika Sellin Levander, lärare i SO och dans.
— När jag själv gick i skolan var det oftast samma elever som fick visa upp vad de hade gjort eller vad de kunde. Så är det inte alls här. I och med att lärarna frågar och pushar alla elever blir det en större bredd och så blir eleverna inspirerade av varandra, säger hon.
När hela skolan är samlad passar rektor Viktoria Björklund på att ge lite praktisk information kring vad som är på gång. Men även om detta är ett bra tillfälle för rektorn att träffa alla är det elevernas arbeten som står i centrum. När de står på scenen framför sina kamrater stärks deras lärande, menar Viktoria Björklund.
— Att berätta för andra vad man kan blir en slags utvärdering av de egna kunskaperna. Det blir ett avstamp för nytt lärande och nya frågor att arbeta vidare med, säger hon.
Den här morgonen blir det både dans, mer musik, berättelser från en prao-period och slöjd. Erik Lundqvist i 9A visar upp sin trälåda.
— Min slöjdlärare frågade om jag ville berätta om ett arbete som jag hållit på med ett tag och jag tänkte, varför inte? Jag visade hur jag fogat samman trädelarna, berättar han.
Erik Lundqvist tror att det är viktigt att lära sig att stå framför andra och tala. Han gissar att det blir en hel del av den sortens redovisning i gymnasiet och då är det bra att ha fått prova på.
— Det är en speciell känsla när man står där. Det är ofta ganska tyst och många ögon som tittar på en. Det gäller att ta det coolt, säger han.
Även lärarna har stort utbyte av torgmötena. När elever berättar och visar ett skolarbete ger det också en bild av hur den undervisande läraren har tänkt.
— På det sättet får vi lärare inblick i varandras arbeten och det är väldigt inspirerande, säger Ulrika Sellin Levander.
Ofta visar eleverna upp sådant som inte alla lärare känner till, vilket också breddar lärarnas uppfattning om eleverna.
— Många kan så mycket som vi lärare inte alltid har koll på. Vi får uppleva eleverna på ett annat sätt och se sidor hos dem som vi kanske inte får möjlighet att se på våra egna lektioner, säger Ulrika Sellin Levander.
Hon berättar om en elev som hade det svårt på många sätt men som fick styrka och självförtroende av sina kamraters feedback efter att han visat upp sina kunskaper i att lösa Rubiks kub i rekordfart
— Vi försöker förmedla att det inte finns något rätt eller fel, alla deltar på sina villkor och jag tycker att elevernas respekt för varandra har ökat, säger Ulrika Sellin Levander.