— För mig känns det väldigt fel att vi blir bortsållade och inte får del av lärarlönelyftet. Vi blir straffade för att vi jobbar på en renodlad förskola som är fristående, säger förskollärare Malin Weberg.
På den föräldrakooperativt drivna Montessoriförskolan i Lund har 70 procent av de anställda förskollärarutbildning. Många har påbyggnads- och vidareutbildningar av olika slag. De arbetar mycket med kollegialt lärande.
Malin Weberg är 35 år och utbildad förskollärare, grundskollärare, gymnasielärare och har Montessoriutbildning. Nyligen blev hon klar med högskolekursen »Förskolans ledarskap« och kan nu lägga ytterligare 30 högskolepoäng till de hundratals poäng hon redan har. Hon har arbetat tolv år inom förskola, varav åtta på Rosa Tornet, och trivs väldigt bra.
— Jag vill inte behöva byta arbetsplats för att få upp min lön, säger Malin Weberg.
Förskolechefen Monica Ekholm förstår de anställdas frustration. När det statliga lärarlönelyftet blev känt fick hon spontant in sju välmotiverade ansökningar där de anställda beskrev varför de var värda ett lärarlönelyft.
— Att så många kände sig manade att söka beror på att de är så kompetenta och har en så god självkännedom, säger Monica Ekholm med stolthet i rösten.
Monica Ekholm blir irriterad över att staten nu främst ger kommunala förskolor möjligheten att söka bidrag för att ge förskollärare lönelyft.
— Att staten inte behandlar oss förskolor lika känns så surt. Det kan bli en konkurrensnackdel för oss när vi ska locka till oss förskollärare, säger Monica Ekholm.