Det finns stora kvalitetsbrister hos skolkoncernerna Praktiska och Yrkesgymnasiet. Det konstaterar tankesmedjan Katalys i en ny rapport. Tankesmedjan är kritisk till att staten fortsätter att betala ut stora bidrag till bolagen trots att de plockar ut stora vinster.
Under förra läsåret hade två stora utbildningsföretag, Praktiska och Yrkesgymnasiet, tillsammans 53 procent av lärlingseleverna i årskurs 1. Bolagen får stora offentliga bidrag för driva undervisning med god kvalitet, men verkligheten ser ofta annorlunda ut.
Till exempel hade tio av Praktiskas skolor så allvarliga fel att Skolinspektionen utdömde viten på sammanlagt 8.650.000 kronor under 2015. Bristerna gäller bland annat att eleverna är utan lärare långa perioder, det saknas lokaler och utrustning. De får inte den praktik som utbildningen kräver, det saknas specialundervisning, undervisning i modersmål och studiehandledning. Det finns också stora brister när det gäller elevhälsa, skolbibliotek och i studie- och yrkesvägledning.
Enligt tankesmedjan Katalys struntar företagen i kritiken och plockar i stället ut stora vinster från verksamheten. 2015 redovisade Praktiska ett resultat på 45 miljoner kronor och Thorengruppen, som äger Yrkesgymnasiet, 78 miljoner kronor. ”Trots dessa mycket stora brister som visar att dessa företag inte är lämpliga att driva skolor får de varje år nya offentliga bidrag för att fortsätta sin verksamhet. Att driva skolor med låg kvalitet är tyvärr mycket lönsamt.”, skriver rapportförfattarna Daniel Suhonen och Sten Svensson på DN Debatt på fredagen.
Vidare riktar tankesmedjan kritik mot projektet ”Samverkan för bästa skola”, som enligt rapportförfattarna ger statlig bonus till oseriösa aktörer. I projektet har Skolverket och Skolinspektionen utsett ett antal huvudmän som ska få statligt stöd för att höja kvaliteten i sina skolor. Skolkoncernen Praktiska är en av dem.
”Först missköter denna koncern sina skolor å det grövsta. Staten kritiserar denna grova misskötsel genom Skolinspektionen. Sedan får koncernen extra stöd från Skolverket och Skolinspektionen på grund av att den är så misskött. Ju sämre verksamheten fungerar desto mer pengar går till företaget.” skriver man i rapporten.
Lärarnas Tidning söker företrädare för Praktiska och Yrkesgymnasiet för en kommentar.
Ola Rennstam