Jessica Berg,biträdande rektor på Sunnadalskolan i Karlskrona:
– Somrarna blir tyngre och tyngre. Man går på semester med en klump i magen och hinner inte vila.
– Vi har flera lärare som har gått till grannkommuner och fått flera tusenlappar mer. Och då talar vi inte om några försteläraruppdrag. Den som fick mest höjde sin lön med 6 000 kronor. Det kan vi inte konkurrera med.
– Så sent som veckan före skolstart ringde en lärare och sa upp sig. Det blir kritiskt i november om vi inte hinner hitta ersättare innan uppsägningstiden går ut. Vi saknar nu tre grundskollärare och har jättesvårt att få fritidspedagoger.
– Eftersom vi inte kan locka folk med pengar som grannkommunerna får vi försöka med andra saker, som att vara en så bra arbetsplats som möjligt. Det har blivit väldigt viktigt för oss att marknadsföra oss på lärarhögskolorna. Där försöker vi knyta upp studenter redan under de sista terminerna av utbildningen. De får anställning och tjänstledigt för att gå klart och så försöker vi hålla dem varma under tiden genom att ha dem med på planeringsdagar och liknande.
Stefan Horn, rektor på Klockarbergsskolan i Skinnskatteberg.
– I två månader före sommaren jobbade jag bara med rekrytering. Man har ju lite annat att göra som rektor också. Jag har folk nu, men alla är inte behöriga.
– Jag är inget jättestort fan av småsatsningarna på förstelärare och lärarlönelyftet. De skapar orättvisor och missnöje hos dem som inte får ta del av satsningarna, och gör att de byter skola för att få upp lönen. Om fler lärare skulle erbjudas lönelyft tror jag att fler också skulle arbeta kvar och att skolan skulle ha betydligt bättre möjligheter att göra något bra.
Helene Lundqvist, rektor på Alléskolan i Lerum:
– Vi trodde att vi var klara med tjänstefördelningen men så fick en person ett annat erbjudande i slutet på juni, dagen innan vi gick på semester.
– Då är vi är ändå lyckligt lottade eftersom vi är en skola som folk söker sig till. Men det är en kortvarig glädje i ett större perspektiv. Att vi lyckas roffa åt oss en lärare från Alingsås är bra för oss, men inte för Alingsås. Och rotationen är inte bra för utbildningssystemet i Sverige.
– Jag är orolig för att långsiktigheten försvinner och lärarnas arbetsmiljö försämras. Eleverna blir de riktigt stora förlorarna.
Sammanställt av Karin Lindgren