En så stor reform som införandet av lärarlegitimationen blir inte perfekt från början. Regeringen måste fortsätta lyssna på kraven på justeringar.
ärarlegitimationerna dimper nu ner i allt fler lärares brevlådor. En bra reform sjösätts. Lärarlegitimationen handlar om elevernas rätt till välutbildade legitimerade lärare. Den garanterar att lärare inte kan ersättas med vem som helst. Därmed är den ett viktigt steg för att stärka professionaliseringen av läraryrket.
Men legitimationsreformen är också en reform med många barnsjukdomar. Sjukdomar som behöver botas — med rätt medicin.
Regeringen har lyssnat på en del av Lärarförbundets förändringskrav i några av de mest orimliga delarna. Till exempel ändras nu behörighetskraven för speciallärare och specialpedagoger i träningsskolan liksom behörigheten för lärare i fritidshemmen.
Fler förbättringar krävs framöver. Tusentals lärare förklaras nämligen nu obehöriga i ämnen som de undervisat i under flera år. Behörighetsreglernas fyrkantighet och legitimationsreformens komplexitet är anledningen.
Regeringen vill inte värdera ämnen som kompletterats efter lärarexamen. Den som fyllt på sin kompetens med ett eller flera ämnen — ofta med rätt många högskolepoäng — har ur legitimationens perspektiv gjort det utan nytta. De utbildnings- och behörighetskrav som gällde då, gäller inte i dag. Lärare straffas retroaktivt trots hög kompetens.
Det är orimligt och måste ändras. Den som var behörig med tidigare utbildningskrav och praxis bör vara behörig även i dag. Den läkare som i sin examen är kirurg och sedan kompletterar med barnmedicin är förstås behörig att behandla barn. Med lärare vill regeringen annorlunda.
En annan barnsjukdom drabbar nya lärare. Endast 6 av 10 nya lärare har fått en nödvändig introduktionsperiod. Det är förödande för den enskilde och för yrkets attraktivitet att det inte garanteras alla.
Huvudmännen måste visa större intresse och vilja att lösa frågan — annars måste staten omgående gå in och ta ett ökat ansvar för de nya lärarna. Sverige har inte råd att låta nya lärare lämna yrket för att introduktionen inte fungerar.
Lärare måste hela tiden bygga på sin kompetens. Det kan handla om fördjupning, att lägga till ett ämne eller bredda till andra åldrar. Rörligheten ökar både för den enskilde läraren och för arbetsgivaren. Det är en förutsättning för rätt lärare på rätt plats sett över lång tid. För detta finns nu Lärarlyftet.
Men vad händer när pengarna tar slut 2015? Ingen vet och beskeden dröjer.
Vill regeringen lyckas med legitimationen krävs ett långsiktigt och permanent Lärarlyft.
Den regering som vill att reformerna ska bli så bra som det bara går, rättar till de problem som uppstår. Ingen så stor reform som legitimationen blir perfekt från början. Brister måste kunna rättas till på vägen.
Lärarförbundet har föreslagit en nationell samling för att lösa de knutar som måste lösas och för att undvika ett organisatoriskt kaos. Det är inte för sent att starta detta.
En bra skola ska ha välutbildade lärare i alla skolformer. Legitimationens barnsjukdomar måste botas. Annars riskerar en bra reform att leda till ett rejält magplask. Än kan detta undvikas.