Lärare med utländsk examen som kompletterar sin utbildning får jobb i nästan lika hög grad som lärare med svensk grundutbildning. Det tar bara lite längre tid, visar en ny rapport från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
Tre år efter en kompletterande utbildning i Sverige är nästan lika många lärare med utländsk grundexamen etablerade i sitt yrke som motsvarande grupp med svensk grundutbildning.
– Det är ett bra resultat. Det är en efterfrågad grupp på arbetsmarknaden, vilket förenklar etablering, säger Anders Viberg, utredare på UKÄ och en av dem som skrivit rapporten.
UKÄ har undersökt etableringen av flera yrkesgrupper med kompletterande utbildningar – jurister, läkare, lärare, sjuksköterskor och tandläkare. Ett år efter den kompletterande utbildningen var i snitt 66 procent av dem etablerade på arbetsmarknaden. Motsvarande siffra för den med svensk grundutbildning inom dessa yrken är 85 procent. Det är först efter tre år som siffrorna är i stort samma.
– Det kan bero på att de med utländsk examen har sämre kontaktnät, vilket försenar etableringen. Men tre år efter utbildningen är de alltså nästa ikapp, säger Anders Viberg.
Det skiljer sig inte nämnvärt åt mellan hur olika yrkesgrupper lyckas få arbete. Läkare toppar listan, där 96 procent arbetar inom sitt yrke tre år efter kompletterande utbildning. Snittsiffran för de undersökta yrkesgrupperna är 79 procent, och för lärare är siffran 78 procent. Den jämförbara siffran för lärare med grundutbildning i Sverige är 83 procent.
Enikö Koch