Dålig löneutveckling, hög arbetsbelastning och låg status. I nya Education at a Glance tecknar OECD en mycket mörk bild av den svenska lärarkårens situation. – Lärare i Sverige känner sig inte uppskattade av samhället, säger Montserrat Gomendio, biträdande utbildningsdirektör på OECD.
Sverige hamnar fortfarande i strykklass när senaste upplagan av rapporten Education at a Glance presenterades på torsdagen. I jämförelse med de flesta andra OECD-länder tjänar svenska lärare dåligt, arbetar långa dagar och har en påfrestande arbetsmiljö.
– Den svaga löneutvecklingen gör att högstalönen är låg i förhållande till de flesta andra OECD-länder, säger organisationens biträdande utbildningsdirektör Montserrat Gomendio.
Hon konstaterar att dåliga löner och hög arbetsbelastning har lett till att läraryrket inte längre är lika attraktivt som tidigare. Kvaliteten på undervisningen hotas också av de brister OECD ser i lärarnas utbildning.
– Det finns anledning att vara bekymrad både vad gäller den grundläggande lärarutbildningen och det stöd och den vidareutbildning de får när de börjat arbeta, säger Montserrat Gomendio.
Jämfört med andra länder har Sverige en låg andel lärare som i rapporten svarar att de fått introduktion eller har mentorer och får feed back när de börjat arbeta. Bara fyra procent av de svenska svarar att de har någon form av mentor.
Högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S) delar OECD:s uppfattning att de största utmaningarna för svensk skola handlar om lärarna. Hon ser lärarlönelyftet som regeringens viktigaste svar på den svaga löneutvecklingen.
– Vi måste få upp lönerna och se till att alla kommuner och friskolor använder den här möjligheten. Det är oroväckande att en del bara gör tillfälliga löneökningar som inte kommer rå på det här problemet, säger hon.
Helene Hellmark Knutsson konstaterar också att lärarna har för många arbetsuppgifter.
– Vi behöver se till att de får en bättre introduktion i yrket och att fler får tillgång till kollegialt stöd och kollegialt lärande.
Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall efterlyser fler möjligheter att göra karriär för lärare.
– Det skulle ge en skjuts för skolutvecklingen och lyfta särskilt skickliga lärare, säger hon.
Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand anser att mest alarmerande i rapporten är att svenska lärare arbetar mycket mer än genomsnittet i andra länder. Tiden räcker inte till för kärnuppgiften att kvalitetssäkra undervisningen.
– Det är uppenbart att lärarna har för många andra åtaganden som slukar deras tid, säger hon.
Hon är också bekymrad över att Sverige har få unga lärare jämfört med andra länder. För att göra läraryrket mer attraktivt för unga krävs framför allt höjda löner och bättre arbetsvillkor.
– Jag ser med oro på hur det statliga lärarlönelyftet förvaltas just nu på många håll i landet, och jag kräver en skärpning av de kommuner som försöker slingra sig ur ansvaret genom att snickra ihop olika tillfälliga lösningar, säger Johanna Jaara Åstrand.
Torbjörn Tenfält