Samtidigt som debatten om vinster i välfärden pågår för fullt väljer ännu en friskolekoncern att gå till börsen. I slutet av september noteras Engelska skolan på Stockholmsbörsen.
Nasdaq Stockholm har godkänt Internationella engelska skolans ansökan om notering. Skolföretaget värderas till drygt 2 miljarder kronor och priset per aktie blir vid noteringen 52 kronor. Det kan jämföras med de 4 miljarder kronor som friskolekoncernen Academedia värderades till när den börsnoterades tidigare i år.
Första handelsdag, om allt går som planerat, är den 29 september.
Ägarna, grundaren Barbara Bergström och riskkapitalbolaget TA Associates, säljer 29 procent av det totala antalet aktier till ett värde av 599 miljoner kronor, om erbjudandet blir fulltecknat.
TA Associates kommer att fortsätta som huvudägare efter noteringen. Även Barbara Bergström avser, enligt ett pressmeddelande, att fortsätta vara en betydande och engagerad ägare.
Engelska skolan har lyckats få tre så kallade ankarinvesterare, det vill säga placerare som anses stabila och långsiktiga, med på börståget: Swedbank Robur, Investment AB Öresund och Norron Asset Management. Dessa tre har åtagit sig att sammantaget köpa 12,9 procent av aktierna.
Börsnoteringen sker samtidigt som debattvågorna om vinster i välfärden går höga. Senast i helgen sågade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson regeringens vinstutredning.
Utredaren Ilmar Reepalu har uttalat att han tänker föreslå ett vinsttak för välfärdsbolag på strax under 10 procent av investerat kapital. Karl-Petter Thorwaldsson kan dock tänka sig ett totalt vinstförbud vad gäller skolan.
– Jag tycker i alla fall att man ska utreda om det verkligen går att ha vinst som parameter i ett system där vi har plikt, säger han i en intervju i Svenska Dagbladet.
Sveriges tredje största friskola Kunskapsskolan håller sig dock borta från börsen, än så länge. Förra veckan blev det dock känt att Wallenbergdominerade Investor säljer sitt 38-procentiga innehav i Kunskapsskolan. Köparen är Peje Emilsson, företagets huvudägare och skolans grundare.
Mats Thorén