I dag är det lärarna som får bära dumstruten när lärarutbildningen inte lever upp till kraven eller för elevernas sjunkande resultat, skriver Annica Grimlund, chefredaktör Lärarnas tidning.
I det här numret (nr 5/13) har vi ett tema med rubriken »Hur mår du?« Svaret varierar naturligtvis beroende på om det gäller på individnivå eller hela professionen. Härliga elever, en bra ledning, schysta kolleger och kärlek till ämnet gör att lärare runt om i landet i stort sett trivs med sitt yrkesval.
Samtidigt för många en ojämn kamp mot en krympande fritid och en känsla av otillräcklighet.
Hur mår man om man upplever att beslutsfattare sätter det yrke man utövar i skamvrån? Margareta Normell, psykoterapeut och före detta gymnasielärare, berättar att hon möter många lärare som upplever att myndigheter, medier och politiker kritiserar deras profession.
Vår reporter Elisabet Rudhe har i samma artikel undersökt hur det kan komma sig att lärarna, som tidigare var verklighetens hjältar, nu bör skämmas.
Det är helt enkelt en politisk manöver. Under 90-talet var det politiker som fick ta ansvar för de beslut som påverkade skolan. I dag är det lärarna som får bära dumstruten när lärarutbildningen inte lever upp till kraven eller för elevernas sjunkande resultat, trots att det egentligen handlar om dåliga förutsättningar eller politiska beslut som inte fungerar.
Med ett valår framför oss hoppas jag att landets medier granskar de politiska beslut som påverkar lärarnas profession och vardag och inte bara lärarna själva.
Annica Grimlund Chefredaktör Lärarnas tidning