På Gärdesskolan i Sollentuna (F—9) delar man på ansvaret. I varje klass finns två undervisande lärare och även ledarskapet är delat. Det har gjort underverk för den psykosociala arbetsmiljön och sjuktalen har sjunkit från 8—9 procent i början av 2000-talet till dagens 1,5 procent.
Att slippa vara ensam om något händer skapar en trygghet hos både lärare och elever, menar skolans rektor Anette Lundqvist.
— Sker det en konflikt kan en lärare gå ifrån för att lösa den under tiden den andra läraren är kvar med klassen.
Om en elev har svårt att samarbeta med den ena går det ofta bra med den andra.
— Och blir du ifrågasatt, till exempel av en förälder, finns det alltid en kollega som stöd, säger hon.
Anette Lundqvist påpekar att det delade ansvaret också är kompetenshöjande.
— Som lärare är det svårt att samarbeta med kollegan i klassrummet bredvid men är du i samma rum har du större möjligheter att utveckla både pedagogik och undervisning.
Att ha två lärare i varje klass kostar förstås pengar. Det har skolan löst genom att ha 30 elever i varje klass. Dessutom tas inga vikarier in i samband med sjukdom eller vab.
Anette Lundqvist delar sitt ledarskap med en biträdande rektor och deras roller är tydligt definierade. Anette Lundqvist har ansvar för personal och ekonomi. Skolans biträdande rektor Eva Myrehed Karlsson, som är specialpedagog från början, ansvarar för elevvården.
Ett målinriktat arbetsmiljöarbete ledde för några år sedan till att Gärdesskolan blev utsedd till Sveriges bästa arbetsmiljö av Arbetsmiljöforum. Och nu är det dags igen. Anette Lundqvist är nominerad i tävlingen Bästa hälsobefrämjande chef av tidningen Chef.
Ulrika Sundström