6 av 10 lärare uppger att det finns en eller flera elever i klassen som skulle behöva stöd men som inte får det. Det visar en undersökning från Lärarförbundet.
Många elever som har behov av särskilt stöd för att nå kunskapsmålen får inte det stöd de behöver. Det anser en majoritet av grundskollärarna, enligt en enkätundersökning som Lärarförbundet låtit göra. I den uppger 6 av 10 lärare att de har elever i klassen som inte får särskilt stöd, trots att läraren själv bedömt att eleverna behöver det.
— Skollagens formulering om alla elevers rätt till stöd har i verkligheten tyvärr stannat vid tomma ord, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet, i ett uttalande.
När en elev riskerar att inte nå målen ska alltid en pedagogisk utredning om elevens behov av särskilt stöd göras. Det är rektorns ansvar att se till att utredningen görs. Om utredningen visar att eleven behöver stöd ska hon också få det. Så säger skollagen.
Behovet av särskilt stöd kan påtalas för rektorn av till exempel en lärare. Men enligt undersökningen får alltså inte alla elever den hjälp som läraren anser att de är i behov av.
Det största hindret för att eleverna ska få den hjälp de har laglig rätt till är, enligt undersökningen, bristen på resurser. Fler än tre av fyra grundskollärare anser att mer pengar skulle förbättra stödet på den egna skolan.
Omfattande administrationär ett annat hinder. Skollagens krav på utredning begränsar lärares handlingsutrymme att direkt sätta in adekvat hjälp, anser Lärarförbundet. I dag göra ofta en omfattande utredning som ska hålla för en granskning i Skolväsendets överklagandenämnd, enligt förbundet.
Vägen från det att en lärare upptäcker elevens behov till dess att särskilt stöd ges måste förkortas, anser Lärarförbundet. Fler elever skulle uppnå kunskapsmålen om makten att ordinera hjälp låg hos lärare och rektorer istället för hos politiker och förvaltning, hävdar man.
– Det är självklart så att om lärare och rektorer verkligen får makten att ge rätt stöd i rätt tid – det vi kallar ordinationsrätt – skulle fler elever nå toppen av sin förmåga. Lärarna måste tillåtas att ägna mer tid åt att ge stöd och mindre åt formalia, anser Eva-Lis Sirén.
Ståndpunkten får stöd i förbundets egen undersökning. Fler än tre av fyra lärare tror att eleverna skulle gynnas om ämnes/klasslärare hade rätt att själva bestämma över vilket stöd deras elever skulle få.
Mats Thorén