6,8 procent fram till den sista mars 2016. Industriavtalet sätter nivån för arbetsmarknaden de kommande tre åren. Lärarfacken ska nu diskutera med Sveriges kommuner och landsting om hur många tiondels procent mer än 2,0 lärarna minst ska ha i år.
Efter långa förhandlingar blev det nya industriavtalet klart på tisdagen. En halv miljon anställda får löneökningar på 6,8 procent på tre år. 6,3 av procenten går till löneökningar, resten till delpensionssystemet.
Fördelningen mellan åren skiljer något mellan de tio avtal inom industrin som nu är klara. Enligt Unionens hemsida höjs lönerna med 2 procent det första året, med 2,1 procent det andra och 2,2 det sista året på det största området Teknikföretagen.
Överenskommelser i industrin är vägledande för avtalsnivån på hela arbetsmarknaden. För lärarfacken är det 2013 som är intressant eftersom lärarna i år ska få löneökningar på minst industriavtalet procentsats, det så kallade märket. 2014 och 2015 är sifferlösa i lärarnas avtal och då finns inte den formella kopplingen till industrin.
– Exakt vad detta innebär ska vi diskutera med SKL de närmaste dagarna, säger Mathias Åström, förhandlingschef på Lärarförbundet.
Oklarheten består i hur de 0,5 procenten till delpensionslösningen fördelar sig över de tre åren. Det påverkar vad märket blir 2013.
– Sedan finns en föräldraledighetsmånad i avtalet som också måste värderas, säger Mathias Åström.
Han vill inte säga så mycket om nivån på industrins nya avtal, mer än att man uppenbarligen har gjort bedömningen att detta är vad samhällsekonomin klarar med en liten reallöneutveckling. Förutsatt att Riksbankens inflationsprognos på 2 procent håller.
– För vår del handlar det om att få till en relativlöneförflyttning, att få upp lärarlönerna i förhållande till andra grupper, säger Mathias Åström.
Karin Lindgren