Lärare på Labanskolan blir förvånade när de får kännedom om skolans höga vinster.
Lärarna vill inte framträda med namn, men framhåller att lönenivån på skolan är låg och att ägarna motiverat det med att skolans framtid är osäker.
I stället har bonus delats ut terminsvis. Oftast 10 000 kronor – men senast 7 000 kronor, eftersom ägaren tyckte att läraravtalet blev högt.
De lärare som Lärarnas tidning talat med skulle hellre ha en högre lön än bonus, som inte räknas in i den sjukpenninggrundande inkomsten.
Personalen har även utan framgång framfört krav på heltidstjänster och tycker att det är snålt med planeringstid jämfört med andra skolor.
Labanskolan har kollektivavtal och 2011 hade företaget 15 anställda. Lärarna har med hjälp av Lärarförbundet i Uppsala försökt få till ett lokalt arbetstidsavtal, men arbetsgivaren klev av dessa förhandlingar.
En lärare beskriver att hon trivs mycket bra med eleverna och att det är en liten skola, men framhåller att det är svårt att vara rak och ställa krav. Hon känner, liksom andra anställda på skolan att hon bör hålla sig väl med ägaren om hon ska ha arbetet kvar.
Göran Blomberg, vice ordförande för Lärarförbundet i Uppsala, säger att lokalavdelningen inte har resurser att sätta sig in i enskilda skolors ekonomi. Att de främst bevakar att lärare har likartade arbetsvillkor oavsett skolans huvudman.
– En så här stor vinstmarginal borde gå ut över de anställdas villkor och elevernas lärande. Men skolan har följt avtalen och gett lärarna de påslag de varit tvungna till – men inte mer, säger Göran Blomberg.
Hasse Hedström