Det är dags för en ny figur i den svenska skolvärlden. En liten robot som heter Nao och som förstår hur barnen mår. Forskare i Göteborg jobbar med roboten med stöd av EU-pengar. Nao ska undervisa i geografi på mellanstadiet.
– Min dotter tycker han ser söt ut, säger Wolmet Barendregt om Nao.
Hon är universitetslektor och tillsammans med doktoranden Sofia Serholt ansvarig för den svenska delen av EU-projektet.
Barendregts dottern är bara fyra år gammal, så hon är för liten för att lära sig Hallands åar, huvudstaden i Spanien och annat geografiskt. Men Nao gillar hon.
Det är en bra början.
Tanken är inte att Nao (vit och vägkons-orange) och andra robotar ska ta över lärarnas roll. De ska komplettera lärarna, inte ersätta dem, påpekar forskarna
– De ska definitivt inte vara något slags mekaniska vikarier, säger Barendregt.
Pedagogiska spel och datorer som stöttar eleverna är inget nytt. Men med Nao handlar det om något extra. Den och de andra robotarna ska kunna känna av hur eleverna mår och hur de klarar av undervisningen.
– De ska förstå om barnet är stressat eller nervöst till exempel och kunna anpassa sitt beteende efter det, säger Barendregt.
Precis som en vanlig, mänsklig lärare i den mån han eller hon har tid för det.
Och det är där vitsen med robotarna kommer in. När tiden inte räcker till för allt som den mänskliga pedagogen vill göra för sina elever, så kan robotarna hjälpa till.
– De kan användas både individuellt eller för små grupper elever, säger Barendregt
Roboten är kopplad till en interaktiv platta, ungefär som en stor läsplatta. Själva roboten är ungefär 40 centimeter hög och kapad i midjehöjd.
– Han kan röra på armarna och på huvudet, säger Barendregt.
I Japan har man experimenterat med att ställa in en robot, med ben och allt, i klassrummet, tryckt på startknappen och så har undervisningen börjat. Så ska det inte bli med Nao.
Christer Jönsson/TT