Nästan alla lärare i gymnasieskolan och tre av fyra lärare i grundskolan har nu tillgång till egen dator. Det visar Skolverkets rapport om IT-användning och IT-kompetens i skolan. – Men behovet av kompetensutveckling är fortfarande mycket stort, säger Peter Karlberg, undervisningsråd vid Skolverket.
Skolverket har i uppdrag att följa upp IT-användningen och IT-kompetensen var tredje år. Jämfört med den första uppföljningen som kom 2008 har skolorna blivit mycket datortätare. Då hade till exempel bara en av fyra grundskollärare en egen dator jämfört med dagens tre av fyra. Ökningen av elevdatorer är också kraftig och det finns en tydlig trend att satsa på en dator till varje elev och på surfplattor.
2008 efterlyste lärarna framför allt kompetensutveckling kring hantering av bild, film och ljud med hjälp av datorer.
– I dag vill mer än hälften av lärarna ha fortbildning i hur man förebygger kränkningar på nätet och i datorn som pedagogiskt verktyg, säger Peter Karlberg.
Undersökningen visar också att eleverna främst använder datorn till att söka information på nätet och för skrivuppgifter. I matematik, naturorienterande ämnen och teknik är användningen i stort sett lika låg som för tre år sedan. Det är också färre grundskolor som har en IT-plan eller en uttalad IT-strategi idag än 2008. Var tredje rektor anser sig inte heller ha tillräcklig IT-kompetens för att leda skolans IT-strategiska arbete.
Skillnaden mellan fristående och kommunala grundskolor finns kvar när det gäller tillgången till datorer. Det är fortfarande så att det finns fler datorer i de fristående grundskolorna.
– För lärarna handlar det om att ställa sig frågan om man ska fortsätta jobba som man brukat eller om man ska hitta nya modeller för sin undervisning, säger Peter Karlberg.
Han tar ett exempel som rör hur man som lärare ser på användningen av Wikipedia.
– Antingen kan man säga att Wikipedia är en osäker källa som man inte bör använda sig av. Eller så kan man tänka om och använda Wikipedia som utgångspunkt för att arbeta med källkritik och låta eleverna kolla artikelns källor och fakta.