Den danska lärarlockouten fortsätter. Nära 70.000 lärare i grundskolan och i en del andra skolformer är lockoutade av arbetsgivaren från sina skolor sedan den 2 april. 875.000 elever står utan undervisning.
Konflikten handlar om att arbetsgivarorganisationen Kommunernas Landsforening (KL) vill ha en ny arbetstidsreglering med en årsarbetstid på 1924 timmar. Hur fördelningen ska vara mellan tid för förberedelser och tid för undervisning ska varje lärare komma överens om med sin rektor. Det ska inte vara centralt reglerat i avtalet.
Den nya arbetstidsregleringen hänger ihop med regeringens förslag till grundskolereform som kom i höstas. Reformen syftar till att skapa en heldagsskola för eleverna som innebär att lärarna måste undervisa mer och utöver det bedriva så kallade aktivitetslektioner tillsammans med fritidspedagogerna. Dessa lektioner kan bland annat innehålla fysisk aktivitet, stöd till den vanliga undervisningen och läxhjälp.
Ditte Jensen är lokalt fackligt aktiv i Danmarks Laererforening. Hon är lärare vid Fuglsanggardsskolen i Virum norr om Köpenhamn.
Vad tycker du om arbetsgivarens förslag till nya arbetstidsregler?
– Jag är orolig för hur mitt arbete kommer att utformas framöver. Lärarna vill ha ett avtal där förberedelse- och planeringstiden är säkrad från centralt håll. Det går ut över elevernas lärande och trivsel om vi inte har tid att planera, målinrikta och utvärdera undervisningen. För att undervisningen ska hålla en bra kvalitet måste det finnas tid för detta.
Den 11 april demonstrerade 80 000 lärare och andra yrkesgrupper utanför den danska riksdagen i Christiansborg i Köpenhamn. Var du där?
– Jag var där och det var en fantastisk upplevelse med en stark sammanhållning och bra stämning.
Vad gör du och andra lärare under lockouten?
– Jag och mina kollegor står framför våra skolor och vid vägarna och vinkar och hälsar på folk. Vi säger ”god arbetsdag, vi saknar vår!” Vi deltar i debatter och vi genomför olika slags aktioner. På Hovedbanegården i Köpenhamn samlades till exempel massor av lärare och sjöng för de förbipasserande.
Vad gör eleverna?
– Jag vet att mina elevers föräldrar i skift driverskola hemma. Andra passas av far- och morföräldrar och många ser väldigt mycket på TV.
Hur känns det att vara lockoutad?
– Det är frustrerande och obehagligt. Vi vet inte hur länge det kommer att pågå. Vi kämpar varje dag för rätten att bedriva en bra undervisning. Vi får ingen lön utan får ta lån.
Hur ska konflikten lösas?
– Arbetsgivarorganisationen KL har kommit med ett ultimatum. De vill inte ha några regler för lärarnas arbetstid. Lärarna har försökt att förhandla men KL har inte vid något tillfälle velat göra det. Jag tror inte heller att de kommer att göra det. Nu väntar vi på att regeringen ska komma med en lag och på det sättet skapa en kompromiss mellan parterna.