Lärare ska kunna känna sig nöjda med arbetet. Några steg har tagits för att minska de administrativa uppgifterna men fler måste till.
Lärare arbetar närmare tio timmar per dag. Åtta av tio lärare jobbar dessutom på helgerna – de flesta ett par timmar eller mer. 50 timmar eller mer är en vanlig veckoarbetstid för de flesta grundskollärare. Det visar den nya arbetstidsstudie bland 3 600 grundskollärare som Skolverket nyligen presenterat.
De senaste åren har allt fler arbetsuppgifter lagts på lärare, utan att andra tagits bort eller att stödresurser tillkommit. Tiden till planering och reflektion har fått stryka på foten. Lärarna i skolverksstudien är mycket tydliga: Tid till planering och reflektion är det som de vill ha mer av.
Lärare har höga ambitioner. Vi vill få plats för alla arbetsuppgifter under arbetsveckan. Vi blir aldrig riktigt färdiga, det finns alltid mer att göra.
Drygt 50 timmars arbete i veckan, varje vecka, hela terminerna, är helt orimligt. Skolverkets studie förstärker ytterligare bilden av att gränsen är nådd. TCO:s stressbarometer visade redan i fjol att utbildningssektorn är den stressigaste av alla. Årets stressbarometer förstärker dessutom denna bild.
Även Lärarförbundets senaste rapport "Låt lärare vara lärare" visade på en överfull agenda och att arbetstiden inte räcker till för att planera och efterarbeta lektionerna.
Sveriges lärare tvingas vara mycket mer än lärare och det går ut över undervisningen och eleverna. Lärare riskerar att få betala priset med sin hälsa.
En nationell lärarkris, där så få unga vill bli lärare och så många av dagens lärare antingen har lämnat yrket eller funderar på att göra det, är oerhört tunga skäl för att ta itu med den stressiga vardagen. Tillsammans med de låga lönerna är den höga arbetsbelastningen den viktigaste orsaken till lärarkrisen.
Skolansvariga politiker måste inse sambandet mellan läraryrkets attraktivitet och dess löner och vardagsvillkor. Det som lockar till yrket – utvecklingsmöjligheterna, ämnesintresset och undervisningen – måste stärkas. Det görs bäst genom att lärare får fokusera på kärnan i läraruppdraget. Ett attraktivt läraryrke är den viktigaste nyckeln till en skola i världsklass.
Ett starkt och envist fackligt påverkansarbete har gett resultat. Regeringen har lagt förslag om att ta bort skriftliga omdömen och IUP i år 6–9 och halvera dem i år 1–5. Många lärare som jobbar i grundskolans senare år har kanske skrivit sitt sista statligt reglerade omdöme. Det är viktiga steg mot en skola som sätter undervisningens kvalitet först.
Det är också viktiga steg mot en ökad professionalisering. Vi ska som yrkeskår själva ta ansvar för den dokumentation som behövs, säga nej när arbetstiden verkligen är slut och visa på konsekvenserna när vi tvingas göra fel saker. För lärare vet. Att lita på lärarna är A och O för den skola som vill nå högre kunskapsresultat. Därför måste fler steg tas.
Åtgärdsprogrammen måste förenklas och pappersarbetet kring Skolinspektionens besök minskas. Det är två akuta exempel.
De första stegen har tagits men mer måste till. Läraryrket måste bli ett hållbart yrke där man kan utvecklas och känna sig nöjd med sitt arbete. Så bygger vi en ännu bättre skola och ett läraryrke som lockar betydligt fler.
Eva-Lis Sirén Lärarförbundets ordförande