Den danska lärarlockouten fortsätter. Nära 70.000 lärare i grundskolan och i andra skolformer är lockoutade av arbetsgivaren sedan den 2 april. 875.000 elever står utan undervisning.
Ditte Jensen är lokalt fackligt aktiv i Danmarks Laererforening. Hon är lärare vid Fuglsanggardsskolen i Virum norr om Köpenhamn.
– Jag är orolig för hur mitt arbete kommer att utformas framöver. Lärarna vill ha ett avtal där tid för förberedelse är säkrad från centralt håll i avtalet. Det är nödvändigt för att vi ska kunna hålla kvaliteten i undervisningen, säger hon på telefon, medan sjungande lärare hörs i bakgrunden.
Att framföra protester i form av sång mot arbetsgivarens förslag till ny arbetstid är ett stående inslag under lockouten.
Arbetsgivarorganisationen Kommunernes Landsforening (KL) vill införa en årsarbetstid på 1 924 timmar, där varje lärare ska komma överens med rektor om hur mycket tid som ska användas till planering respektive undervisning.
Den nya arbetstidsregleringen är kopplad till den grundskolereform som regeringen i höstas lade fram ett förslag om. Den går ut på att eleverna ska vara längre i skolan, vilket innebär att lärarna måste undervisa mer.
Varken förhandlingar eller medling har lett till resultat. Lärarförbundet i Sverige har skickat en protestskrivelse till den danska regeringen där man kritiserar att den nordiska förhandlingsmodellen med från regeringen fristående parter har övergivits.