Fredrik Lindberg trodde inte att hans betyg räckte för lärarutbildningen.
Det blev en chock att börja på universitetet, som att komma till en helt ny värld. Efter 18 år i byggbranschen sa Fredrik Lindberg upp sig från sitt fasta arbete som byggnadssnickare för att börja läsa till lärare.
Sedan två år tillbaka arbetar han som yrkeslärare på Nobelgymnasiet i Karlstad.
Denna vecka har han hjälpt eleverna att bygga mindre hus som förråd och friggebodar. Det är vad som ryms i skollokalerna. Nästa vecka är det dags för ett helt annat ämne: företagande. Lärare Fredrik agerar kund som beställer ett hus.
– Eleverna får räkna på vad det skulle kosta att bygga och lägga fram en offert. Det är bra för killarna att få dessa kunskaper om de en dag vill starta egen firma.
För närvarande är Fredrik Lindberg mentor för 21 elever, alla killar.
– Tyvärr har det än så länge bara varit killar som valt att bli snickare. Men jag är säker på att det kommer tjejer framöver.
På frågan varför han började arbeta i byggbranschen svarar han att det var vad betygen räckte till. Men han har hela tiden burit på tanken att han skulle passa bra för att arbeta med ungdomar. Det var redan under ett samtal med studie- och yrkesvägledaren inför gymnasievalet som han sa att han tyckte mycket om barn. Men så blev det bygg och anläggning.
– Jag vet faktiskt inte riktigt hur det där gick till. I efterhand tror jag att det hade med betygen att göra. Och att jag saknade motivationen att läsa.
Eftersom han hade fått en tvåa i svenska var han övertygad om att han inte kunde läsa vidare på universitetet.
Men så träffade han en gammal arbetskamrat som på grund av ryggproblem hade börjat praktisera på en skola.
– Jag visste att han inte läst mer än jag, så då väcktes tanken att det kanske var möjligt för mig att bli lärare.
Tidigare har han alltid känt att universitetet inte var för honom och slagit bort tanken. Men han tog mod till sig och ringde till Karlstads universitet där de sa att han självklart var välkommen.
– Det visade sig att min tvåa i svenska inte var det hinder jag trott.
Men när han började på universitetet kände han sig inte hemma till en början. Det tog sin tid.
– Det var mycket man diskuterade här som man inte diskuterar i en byggbarack, pedagogik till exempel.
Den första tiden tog Fredrik Lindberg stöd av den skrivhjälp som finns på universitetet, främst för dem med utländsk bakgrund som har svårt med språket.
– Det var bra hjälp. Jag skrev en text och de gick igenom texten och gav mig tips.
Efter praktiken började han arbeta på Nobelgymnasiet. Elevkontakten tycker han är det bästa med lärarjobbet. Att han arbetat i byggbranschen har han stor nytta av.
– Men det viktigaste är ändå pedagogiken. Kan man inte lära ut spelar det ingen roll hur mycket kunskaper man har.
Fredrik Lindberg har också lärt sig att det inte finns några frågor som är för enkla.
– Man blir lite blind när man varit ute och jobbat länge. Det är inte säkert att eleverna ens har sett en tumstock. Jag kan behöva visa dem hur man vikar upp den.
Anna Hedenrud