Tidsplanen för lärarlegitimationerna håller – men bara för behöriga enligt dagens regler.
Tidsplanen för lärarlegitimationerna är inte i fara, trots att det nya förslaget om att erfarenhet ska räknas in i valideringen av lärares behörighet kraftigt ökar Skolverkets arbetsbörda.
– Förslaget om att erfarna lärare ska kunna ansöka om behörighet kommer rimligen att leda till en hel del arbete för oss. Men eftersom lagstiftningsarbetet ju alltid tar lite tid så bedömer jag att huvuddelen av de som söker senast den 1 september ska få sina legitimationer i tid, säger Niclas Westin enhetschef på Skolverket.
Bedömningarna kommer att utgå ifrån de regler som gäller i dag. Det innebär att de lärare som blir behöriga först när de nya reglerna träder i kraft ännu inte kan räkna med någon legitimation. Niclas Westin är positiv till regeringens förslag att lärosätena blir delaktiga i arbetet med validering av lärare.
– Skolverket har inget emot att lärosätena får ett uppdrag om validering utanvälkomnar att Stockholms universitet får i uppdrag att ta fram former för detta. Det borgar för kvalitet och likvärdighet.
Även Sveriges kommuner och landsting (SKL) ställer sig försiktigt positiva till förslaget. I synnerhet det faktum att fokus har hamnat på kompetens.
– Vi är mycket nöjda med att systemet blir mer flexibelt än tidigare. Det är viktigt att arbetsgivarna har tillgång till rätt kompetens, och då ser vi hellre att kompetens och erfarenhet bedöms, snarare än ålder, säger Ulrika Wallén, utredare vid SKL, och syftar på regeringens tidigare förslag med möjlighet till lokal behörighet för lärare över 50 år.
Niklas Arevik