Skillnaderna mellan skolornas genomsnittliga resultat har fördubblats de senaste 20 åren. Det slår Skolverket fast i en ny rapport.
Framtiden för den svenska skolan ser synnerligen dyster ut i Skolverkets lägesbedömning för 2013. Skillnaderna mellan skolor med bra och dåliga resultat ökar kraftigt. Sverige utmärker sig negativt i internationella jämförelser och varannan lärare överväger att byta yrke samtidigt som stora pensionsavgångar är att vänta.
Enligt Skolverkets generaldirektör Anna Ekström är det fria skolvalet en starkt bidragande orsak till den ökande segregeringen. Hon betonar att skolan inte tar sitt lagstadgade ansvar för att kompensera för skillnader i elevers olika förutsättningar.
– Den försämrade likvärdigheten innebär att alla barn inte får de livschanser som skolan ska ge. Situationen måste mötas med politisk handlingskraft nationellt och lokalt, säger hon i ett pressmeddelande.
Skolverket lyfter i rapporten fram vad de anser vara de tre viktigaste områdena för att höja resultaten och kvaliteten i den svenska skolan: Att förbättra likvärdigheten, att stärka läraryrket och ha en långsiktig skolpolitik.
– Ska vi lyckas vända den negativa trenden så måste vi fokusera på de här tre områdena, säger Anna Ekström.
Skolverket efterfrågar också ytterligare statliga satsningar för att kommuner och fristående skolor ska kunna klara av det stora reformarbete som pågår, med bland annat nya kursplaner, ny betygsskala och fler nationella prov.
Läs hela rapporten på www.skolverket.se