Hälften av de kommuner som Skolinspektionen granskade förra året kritiserades för att de inte ger alla elever en likvärdig utbildning. – Skolan får inte vara ett lotteri. Elever ska ha samma möjligheter, oavsett var de bor och i vilken skola de går, säger Ann-Marie Begler, Skolinspektionens generaldirektör, i ett pressmeddelande.
Under 2012 granskade Skolinspektionen på ett eller annat sätt närmare hälften av landets skolor. Erfarenheterna av granskningarna har samlats i en rapport som lämnades till regeringen på torsdagen.
Där framkommer att skillnaderna mellan skolor i Sverige är stora och kvaliteten varierar både inom och mellan kommunerna. Hälften av de 46 granskade kommunerna brister i arbetet med att ge alla elever en likvärdig utbildning.
Enligt rapporten handlar bristerna bland annat om individanpassning, särskilt stöd, elevhälsa och modersmålsundervisning. Rapporten slår också fast att i stort sett alla granskade kommuner brister i det systematiska kvalitetsarbetet, till exempel verksamhetsuppföljning, analys och åtgärder för att förbättra verksamheten.
– Det är ofta skolor i utsatta områden som har svårast att möta elevernas behov med låga kunskapsresultat som följd. Då blir det desto viktigare att kommunerna arbetar medvetet med att driva på och stötta skolorna i deras kvalitetsarbete och utjämna skolornas olika förutsättningar, säger Ann-Marie Begler i pressmeddelandet.
När det gäller förskolan skriver Skolinspektionen i rapporten att allt för många förskolor har fokus på omvårdnad snarare än lärande.
Grundskolan i sin tur behöver överlag fokusera mer på målen för utbildningen.
För gymnasieskolans del handlar kritiken främst om att eleverna inte får tillräckligt stöd för att klara av sin skolgång.
Läs hela rapporten på www.skolinspektionen.se