Regeringens skolreformer kommer att ge en positiv effekt på elevresultaten redan från 2015. Det tror Jan Björklunds utredare Per Thullberg.
Effekten av skolpolitiska reformer tar tid. Det är kontentan av utredningen om förbättrade resultat i grundskolan som överlämnades till utbildningsminister Jan Björklund tidigare i dag. Utredaren Per Thullberg räknar dock med att de första effekterna på elevresultaten börjar synas redan efter 2015.
– Vår bedömning är att vi då i de lägre stadierna kan komma att se förbättringar i internationella jämförelser som Timss och Pisa. Dessa effekter kommer sedan successivt att öka fram till början på 2020-talet, säger Per Thullberg.
Framför allt är det reformer som mål och nationella prov i år 3, tydligare kunskapskrav i Lgr11, kompetenshöjande insatser för lärare och rektorer samt stärkt resultatuppföljning som kommer att ha en positiv inverkan på resultaten, enligt Per Thullberg.
Utbildningsminister Jan Björklund är påtagligt nöjd med rapportens slutsatser.
– Jag välkomnar den här utredningen. Den bekräftar att regeringens omläggning av skolan är rätt väg att gå. Och att det finns ett starkt forskningsstöd för denna.
Vilka enskilda reformer tror du får snabbast effekt?
– Det ökande söktrycket till lärarutbildningarna tror jag är en del av regeringens skolpolitik som redan har gett resultat. I övrigt är förändringarna på lågstadiet centrala. Kunskapskrav och nationella prov i år 3 bör kunna ge effekt tidigare än andra reformer, säger Jan Björklund.
Utredningen är ett delbetänkande om förbättrade resultat i grundskolan. En senare rapport ska belysa vilka reformer som bör genomföras för att underlätta utvärdering i skolan.
Se hela presskonferensen på www.regeringen.se
Niklas Arevik