I Enköping gäller ett år i taget för förstelärarna. Lönepåslaget försvinner när uppdraget avslutas. Facket är kritiskt och kallar det tillfälliga projektanställningar.
— Den extra ersättningen är för uppdraget som förstelärare. Det finns ingen anledning att den ersättningen ska vara kvar när förordnandet upphör, säger utbildningsförvaltningens chef Hans Hellberg.
Det synsättet delas inte av lärarfacken som var oeniga med arbetsgivaren under diskussionerna om gymnasieskolans förstelärare vilket ledde till centrala förhandlingar.
— Det ska inte vara ett tillfälligt lönetillägg. Det måste vara en verklig löneökning så att det kommer in mer pengar i systemet, säger Birgit Stare, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Enköping.
Inom grundskolan föreslår skolförvaltningens chef Göran Hedström ett liknande upplägg som inom gymnasieskolan med ettåriga förordnanden och tillfälliga löneökningar. Diskussionerna med facken är inte klara och Göran Hedström har inget svar på frågan om förstelärarnas lönepåslag ska räknas in i det allmänna löneutrymmet för lärarna.
— Den frågan är vi inte färdiga med, säger han.
Birgit Stare tycker att det är märkligt att kommunen inte vågar satsar mer på de 15 förstelärarna, av vilka 11 kommer att arbeta i grundskolan och 4 i gymnasieskolan.
— I mina ögon liknar det här mer tillfälliga projektanställningar än karriärtjänster, säger hon.
Arbetsgivaren motiverar de korta förordnandena med att statsbidraget betalas ut för ett år i taget. Men så länge statsbidraget blir kvar är förstelärarnas möjligheter att få förlängda förordnanden goda.
— Tanken är inte att vi generellt ska bryta förstelärarnas uppdrag efter ett år, men vi vill ha den handlingsfriheten om läraren inte lever upp till våra krav, säger Hans Hellberg.
Birgit Stare förordar en annan lösning på problemet med förstelärare som inte lever upp till uppdraget eller hoppar av. De får finna sig i att få en dålig eller rentav obefintlig löneutveckling de kommande åren.
— Om kommunen nu inte vill ge alla lärare högre lön borde de åtminstone kunna satsa på de lärare som får karriärtjänster, säger hon.
Utbildningsnämndens ordförande Stefan Sundbäck (M) nämner en annan fördel med korta förordnanden. De kan fungera som en morot för pedagogisk utveckling och ge fler lärare chansen att förkovra sig och utveckla sig i pedagogiska frågor.
Tjänsterna annonseras ut internt och intresserade skickar in en ansökan med personligt brev och intyg från rektor om att kraven är uppfyllda. I grundskolan utses förstelärarna av verksamhetschefen. I gymnasieskolan och komvux ansvarar rektorerna och förvaltningschefen för tillsättningen.
Satsningen på karriärtjänster ska utvärderas efter 2014 — ett resultat av de centrala förhandlingarna.