Mindre klasser och 4.000 fler lärare är Socialdemokraternas recept för en bättre skola. Men Moderaterna och Folkpartiet hävdar att Socialdemokraterna gör en glädjekalkyl.
Ann-Christine Thunqvist, rektor på Svandammsskolan i Nynäshamn, tackar inte nej till fler lärare.
– Men man kan aldrig bara ta en faktor, det krävs många åtgärder, säger hon.
Dessutom skulle hon vilja ha fler lärare inte bara i förskoleklass och årskurs 1–3, som S föreslår, utan också i årskurs 4–6, där tiden inte heller räcker till för lärarna.
S-ledaren Stefan Löfven tror att mindre klasser är nyckeln till bättre resultat i skolan. Han vill minska stora klasser med fyra till fem elever.
– Om lärarna får mer tid med varje individ, så är det klart att möjligheterna till bra undervisning förbättras. Det säger lärarna själva, det säger forskningen, säger Löfven till TT under några timmars "praktik" på torsdagen på Svandammsskolan.
De 4.000 extra lärartjänsterna ska rymmas i de två miljarder kronor som S avsatte i sin budgetmotion i höstas. Men det kan behövas mer pengar.
– Det får vi se när vi kommer till nästa budget. Vi är hela tiden på den här frågan, vi ska avsätta resurser så att det blir möjligt, säger Löfven.
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén tror inte att två miljarder räcker. Ska det gå att rekrytera 4.000 nya lärare samtidigt som SCB förutspår en lärarbrist på 43.000 fram till 2020 måste fler lockas till yrket, och då krävs ett annat löneläge, enligt Sirén.
– Vi ser det som ett löfte om ett rejält lönelyft, säger hon om S-utspelet.
Sirén tycker att det är utmärkt att alla partier nu vill göra läraryrket mer attraktivt.
– Det här utspelet är bara ett exempel på att det är en ny ton mellan partierna i skolfrågan, säger Sirén.
Både Moderaterna och Folkpartiet kan tänka sig mindre klasser.
– Mer undervisningsstöd, mer inlärningsstöd från tidiga år, det är jag också beredd att satsa mer på, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M)
I likhet med FP anser han dock att mindre klasser inte behövs överallt och att det inte alltid är bäst satsade pengar. Dessutom har båda partierna invändningar mot S beräkningar.
Maria Davidsson/TT