Skolinspektionen fick anonyma samtal om grova sexuella övergrepp på Lundsbergs skola i Värmland. Men uppgifterna blev liggande hos en annan myndighet och ingen polisanmälde.
Förra hösten upptäckte Skolinspektionen pennalism — misshandel och hot — på riksinternatskolan i Lundsberg. När det blev känt strömmade telefonsamtalen in till myndigheten. Anonyma personer berättade då även om sexbrott. Det gällde gruppövergrepp på flickor och pojkar som "fick trä kondomer på kvastskaft och köra in i varandras ändtarm", enligt Skolinspektionens tjänsteanteckningar.
Men när just kränkningar av sexuell natur misstänks i skolan — hur grova de än är enligt brottsbalken — utreder inte Skolinspektionen utan överlåter sådana uppgifter till diskrimineringsombudsmannen (DO). Där blev anteckningarna liggande i en mapp.
— Det hände ingenting. Det är inte optimalt. Vi har inte haft rutiner för att hantera och bedöma den här typen information, säger enhetschef Peter Tai Christensen vid DO.
Hos polisen hände heller inget. Skolinspektionen hade visserligen polisanmält misstänkta fall av våld på skolan, men gjorde inte klart att det också kunde röra sig om grova sexövergrepp. Skolinspektionen utgick från att DO agerade, och att medierapporteringen om sexövergreppen uppmärksammats.
— Vi har förstått nu att vi borde ha varit tydligare mot diskrimineringsombudsmannen och polisen, eftersom ingen av dem gjort något, säger Skolinspektionens chefsjurist Marie Axelsson.
Först på måndagen, ett år efter de anonyma larmen, har Skolinspektionen lämnat över sina tjänsteanteckningar till polis och sociala myndigheter. Sent på måndagseftermiddagen hade Värmlandspolisen fortfarande inga anmälningar om grova sexövergrepp noterade.
En förundersökning pågår. Den gäller ett misstänkt sexuellt ofredande för fyra år sedan, då en flicka ska ha tvingats ta av sig bh:n inför publik.
Marie Axelsson säger att Skolinspektionen tog de anonyma samtalen på allvar. Det fanns inget som tydde på att personerna inte var seriösa. Men ännu finns alltså inga polisutredningar och än mindre några misstänkta, vilket Lundsbergs rektor också understryker.
— Det är anonyma uppgifter och vi har inga indikationer på att något sådant ska ha hänt. Allt brukar komma fram, säger Staffan Hörnberg.
På grund av den senaste tidens anklagelser förlorar nu Lundsberg sponsorer. Enligt Svenska Dagbladet har både Concordia Maritime och Götaverken Cityvarvet dragit in sina bidrag.
— Den här typen av händelser står i helt i strid med vad vi vill förmedla. Vi kommer inte att fortsätta med vår sponsring, säger Hans Norén, vd för rederiet Concordia Maritime.
Företaget har sponsrat Lundsberg med 25 000 kronor per år.
TT