De fyra Allianspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har nått en uppgörelse om friskolorna efter långa förhandlingar i Friskolekommittén.
– Vi har löst ut det mesta. Sedan är det så att varje parti har några frågor kvar. Det här är en kompromiss mellan sex partier, säger Mats Pertoft (MP) till TT..
De sex partierna är överens på tio punkter, berättade de senare på en presskonferens. Bland annat ska en vandelsprövning göras på dem som vill starta en friskola, där deras ekonomiska skötsamhet ingår.
– Det är märkligt att det ska behövas, men det har hänt att personer fått tillstånd som begått grova brott, så ska det inte vara, säger kommitténs ordförande Lars Leijonborg, tidigare FP-ledare.
En prövning av ägarnas långsiktighet och seriositet ska också göras. Ägarskiften ska alltid anmälas till Skolinspektionen. Partierna är också överens om att meddelarskydd för personal i friskolor ska införas och att offentlighetsprincipen ska gälla.
På frågan om på vilket sätt överenskommelsen leder till att friskolebranschen nu saneras från oseriösa eller kortsiktiga ägare svarar Björklund:
– Den sätter mycket striktare kriterier för framtiden för vilka som ska beviljas tillstånd att driva friskola. Tidigare har Skolinspektionen granskat själva skolan, men nu ska vi också granska ägarna. Vi kräver att ägarna ska ha långsiktiga ägarambitioner. Det duger inte att man går in några år, säljer till största möjliga vinst och sedan drar sig ur.
Björklund tycker också att förslagen om ökad öppenhet och insyn är betydelsefulla.
Överenskommelsen innehåller dock inga förslag om vinstförbud eller begränsningar av vinstutdelning till ägarna.
– Om en skola håller hög kvalité så har jag inga invändningar mot att den också går med vinst, säger Björklund.
Friskolekommittén har fått deadline uppskjuten flera gånger för att få mer tid att nå en bred överenskommelse.
En uppgörelse över blockgränsen anses viktig för att friskolor, kommuner, föräldrar och elever ska veta vilka spelregler som gäller på lång sikt.
Men friskolor är en ideologiskt laddad fråga och kompromissidéerna och partiernas förhandlingsork började ta slut.
– Jag vågade så sent som i går inte tro på att det skulle gå. Jag kom hem klockan tolv i natt, säger Pertoft.
De mest laddade frågorna har varit hur stort inflytande kommunerna ska ha när en ny friskola vill starta, om offentlighetsprincipen även ska gälla friskolor och hur kvalitetskraven ska formuleras, till exempel om det ska finnas regler om viss lärartäthet.