Quantcast
Channel: Lärarnas tidning
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Insynen i friskolorna ska öka

$
0
0

Skolinspektionen ska få rätt att tvinga skolor att anställa fler lärare om det behövs. Insynen i de fristående skolorna ska öka och lärarna där bör få ökad rätt att larma om missförhållanden.

Efter nästan två år av förhandlingar och kompromissande har de sex partierna i friskolekommittén kommit överens om flera förändringar i regelverket för fristående skolor.

Ett par av de tio punkterna i förslaget berör både fristående och kommunala skolor. Eftersom det saknas krav på lärartäthet i skollagen kan Skolinspektionen idag inte kritisera eller ge ett föreläggande till en skola för att den har för få lärare.

Detta ska det bli ändring på.

– Skolinspektionen ska analysera lärarsituationen vid skolor som har påtagliga brister som gör att eleverna har svårt att nå målen. Om bristerna har med lärarsituationen att göra ska Skolinspektionen kunna förelägga en skola att anställa fler lärare, säger friskolekommitténs ordförande Lars Leijonborg.

Analysen ska omfatta antalet lärare, kompetensnivå och hur lärarresurserna disponeras. Skolinspektionen ska inför ett föreläggande ta hänsyn till elevernas behov och bemanningen i jämförbara kommunala skolor.

– Jag hoppas att effekten blir ett ökat fokus på behöriga och bra lärare och att skolorna inte tummar på kvalitén genom att dra ner på antalet lärare, säger Moderaternas kommittérepresentant Tomas Tobé.  

Däremot kommer det inte finnas några i förväg fastställda nivåer på lärartätheten.

– Vi tror inte på att reglera lärartätheten på nationell nivå. Det finns inget stöd för att det garanterar ett bra resultat på en skola. Det handlar lika mycket om exempelvis hur skickliga lärarna är, säger Tomas Tobé.

Kommitténs formulering blev inte lika vass som Socialdemokraterna hade önskat, men partiets representant Ibrahim Baylan är nöjd ändå.

– Vår åsikt var att friskolornas lärartäthet inte avsevärt får avvika från de kommunala skolornas. Nu är det delvis med i och med att Skolinspektionen ska använda de kommunala skolorna som utgångspunkt i sina analyser.

Kommittén anser också att Skolinspektionen överlag ska utfärda viten vid allvarliga brister i större utsträckning än idag.

Enligt förslaget ska fristående skolor också omfattas av offentlighetsprincipen och insynen i skolornas ekonomi ska öka. Alla skolor – fristående och kommunala – ska redovisa nyckeltal i en öppen databas.

Även meddelarskyddet för privat anställda lärare bör öka, anser kommittén. Lärarna ska få larma om missförhållanden utan att riskera uppsägning. Men eftersom frågan behandlas i en annan utredning avstår kommittén från att komma med något konkret förslag.

Socialdemokraterna lyckades inte få in sin hjärtefråga om kommunalt veto, alltså att en kommun får stoppa en etablering av en fristående skola. Istället införs ett helt nytt förfarande med ett samråd mellan kommun och friskola inför en etablering.

– Det innebär en utökad möjlighet till dialog och samarbete om till exempel skolans placering, säger Mats Pertoft (MP).

Det införs också striktare regler för vem som får driva en skola. Skolinspektionen ska få rätt att pröva en ägares personliga och ekonomiska lämplighet, till exempel om ägaren dömts för ett grovt brott. Ägarna måste också visa att de har en långsiktig ambition med skolan med syftet att bedriva utbildning av god kvalitet.

– Vi känner bekymmer inför en del ägares affärsupplägg, till exempel med riskkapitalbolag som har affärsidén att sälja efter fem år, säger Lars Leijonborg och hänvisar sedan till en pågående utredning om villkor för privata företag i välfärdssektorn som kommer att lämna mer detaljerade förslag i frågan.

Friskolekommittén tillsattes redan i juli 2011, och på grund av meningsskiljaktigheter har redovisningen skjutits upp gång på gång. I kommittén har representanter för de fyra allianspartierna samt Socialdemokraterna och Miljöpartiet ingått. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har stått utanför kommitténs arbete. 

Kommittén anser att möjligheten till vinst i friskolor ska finnas kvar.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén är nöjd med friskolekommitténs förslag.

– Vi är mycket belåtna med denna sexpartiuppgörelse, säger Eva-Lis Sirén om friskolekommitténs förslag.

Hon är nöjd med att Skolinspektionen ska få kräva ökad lärartäthet om utbildningen på en skola inte håller måttet.

– Ett väldigt välkommet förslag som garanterar kvaliteten i utbildningssystemet. Förslaget innebär ett erkännande av hur viktiga utbildade lärare är för att åstadkomma goda resultat i skolan och är en stor framgång för Lärarförbundet, säger hon.

Hon ser också positivt på en utökad meddelarfrihet för privatanställda lärare och att offentlighetsprincipen ska gälla fristående skolor.

– Det här är grundbultar för att säkra kvaliteten i de fristående skolorna. Nu kommer lärare att ha möjlighet att påtala brister i kvalitet och missförhållanden utan att behöva vara rädda för repressalier.

 

Ingvar Lagerlöf

Viewing all articles
Browse latest Browse all 5229

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>