Fristående Aniaragymnasiet i Göteborg tolkade skollagen fel och missade att ge några elever undervisning i kärnämnet religionskunskap. I stället byttes ämnet ut mot samhällskunskap.
[uppdaterad 2013-05-27 kl 14:47]
En gymnasieskola i Göteborg tolkade skollagen fel och missade att ge några elever undervisning i kärnämnet religionskunskap. I stället byttes ämnet ut mot samhällskunskap.
Skolledningen på fristående Aniaragymnasiet i Göteborg missade att religion är ett kärnämne. Elever på väg att ta studenten fick beskedet en vecka innan examen.
– Det var först när vi lusläste som vi insåg att de måste läsa religion, säger skolans rektor Christel Berver till gp.se.
I den aktuella lärlingsutbildningen, där kärnämnet religion har missats, ingår ett stort praktikblock. Kursen Religion A är på 50 poäng, och jämnt fördelat på teori och praktik ute på arbetsplatser.
Men de teoretiska 25 poängen missade skolan. En elev har berättat för TT att de tidigt frågade när de skulle börja läsa religion. Varför skolledningen inte reagerade vill rektorn inte kommentera.
– Antingen väljer man att rota bakåt och hitta syndabockar. Eller så löser man problemet, och vi har löst problemet, säger hon till TT.
Enligt rektorn är max sex elever drabbade. Lösningen blir intensiva religionsstudier och ett prov på torsdag. Att det krockar med sommarjobb beklagar hon.
– Det finns en del elever som tror att de har slutat i maj. Och det har de ju inte gjort. De har faktiskt fortfarande skola, säger hon.
– Många av dem har tagit olovligt ledigt för att jobba och göra annat så det är klart att det kör ihop sig för dem.
Christel Berver säger att misstaget inte kommer att upprepas eftersom upplägget kring programmet ska göras om.
Misstolkningen borde inte ha kunnat ske, anser Skolinspektionen.
– Nä, det tycker jag inte. Det står väldigt väl uttryckt vilka kurser som ingår och där ingår kursen religionskunskap A, säger Magnus Haglund, enhetschef på Skolinspektionen i Göteborg till TT.
Att en skola missar att ge elever undervisning i ett kärnämne är inte vanligt.
– Jag har ingen statistik, men att man skulle missa en kurs i dess helhet är ovanligt. Speciellt när det handlar om gymnasiegemensamma ämnen, som religion är, säger Magnus Haglund.
Inspektionen har inte tagit emot någon enskild anmälan från en elev, men kommer att kontakta gymnasieskolan och be om en förklaring till det som hänt.
Lärarnas tidning–TT