Högskolan i Halmstad och Karlstad universitet kommer tillsammans att stå för den pedagogiska utbildningen av den första omgången Teach for Sweden-kandidater. Redan i höst ska ett 30-tal civilingenjörer, biologer och fysiker inleda sin lärarkarriär.
Inom ramen för Teach for Sweden ska de under två år jobba som lärare i främst matematik och naturorienterade ämnen. Som anställda på skolan får de lön samtidigt som de läser in en lärarexamen, får ledarskapsutbildning och coachning av erfarna pedagoger.
Enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) behöver Sverige utbilda 50.000 behöriga lärare till 2020. Behovet av lärare inom matematik och NO har engagerat såväl regeringen som oppositionen och i våras beslutade regeringen att anslå tre miljoner kronor åt stiftelsen Teach for Sweden (TFS).
TFS arbetar utifrån det internationella konceptet Teach for All, som går ut på att locka nya kategorier studenter till lärarutbildningen.
I mars gick Teach for Sweden ut och sökte studenter med minst en masterexamen i naturvetenskapliga ämnen som ville ägna de kommande två åren åt att undervisa högstadieelever i veckorna och plugga pedagogik på helgerna.
På två månader fick de 200 sökande. Drygt 50 av dem har kallats till intervju och just nu pågår urvalsprocessen.
– Det här är personer som brinner för läraryrket men som av olika anledningar inte valde lärarutbildningen, säger Anna Fredqvist, utbildningsansvarig på Teach for Sweden.
Under våren har det framförts kritik från en del håll mot konceptet Teach for Sweden. I media har TFS-kandidaterna kallats för toppstudenter, vilket bland annat retat upp representanter för de ”vanliga” lärarutbildningarna.
– Toppstudenter är ett olyckligt ord. Jag skulle hellre vilja kalla dem för studenter med höga ambitioner som tycker att det känns meningsfullt att jobba som lärare, säger Anna Fredqvist.
Tanken är att TFS-kandidaterna ska jobba på skolor där måluppfyllelsen är låg.
– Men det handlar inte om att de ska komma och styra upp undervisningen och skolan. Teach for Sweden ska ses som ett sätt att rekrytera lärare till dessa skolor, säger Anna Fredqvist.
Konceptet Teach for All har också ifrågasatts för bristande vetenskaplig förankring och att kandidaterna bara förbinder sig att arbeta inom skolan i två år. Det har gjort flera svenska lärosäten tveksamma till att samarbeta med Teach for Sweden.
Men nu är det alltså klart att Högskolan i Halmstad tillsammans med Karlstad universitet kommer att stå för kandidaternas pedagogiska utbildning.
– Sverige måste få fler lärare inom matematik, teknik och naturorienterade ämnen. Det är ett allvarligt läge landet står inför. Det är nödvändigt att prova nya vägar för att utbilda och rekrytera behöriga lärare, säger Kenneth Nordgren, dekan för lärarutbildningen vid Karlstad universitet, i ett pressmeddelande.
– Vi tänker oss projektet som en variant av den Kompletterande pedagogiska utbildningen, KPU:n, som Karlstads universitet redan har. Där finns både kvalitet och den vetenskapliga förankringen. Att studenterna har den verksamhetsförlagda utbildningen samtidigt som de tjänstgör och får betalt är inte unikt. Det förekommer både inom KPU:n och Yrkeslärarprogrammet, säger han.
Linda Kling