Det är för lätt att komma in på lärarutbildningarna via högskoleprovet, anser regeringen. Därför inför den nu en gräns för godkänt på högskoleprovet. Men en höjd ribba för att komma in på lärarutbildningen räcker inte för att göra läraryrket mer attraktivt, anser Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.
[uppdaterad 2013-05-30 kl 13:20]
Regeringen inför en allmän gräns för godkänt på högskoleprovet. Syftet är att det ska bli svårare att komma in på högskole- och universitetsutbildningar via den kvoten. Godkändgränsen ska gälla alla högskoleutbildningar.
Införandet av en gräns kommer att få konsekvenser för lärarutbildningen. Den lägsta poängen på Högskoleprovet som krävdes för att komma in på utbildningen höstterminen 2012 var 0,1 (max är 2.0). Då kom 123 personer in med det resultatet. Om gränsen i höstas hade varit exempelvis 0,6 hade 840 personer inte kommit in, har Dagens Nyheter räknat ut.
Var gränsen ska ligga får Universitets- och högskolerådet i uppdrag att lämna förslag på.
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén är positiv till förslaget.
– Det är självklart att den som går på en lärarutbildning ska ha tillräckliga förkunskaper för att klara utbildningen, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.
Hon betonar att en gräns på högskoleprovet inte gör något åt grundproblemet, vilket är att alltför få söker lärarutbildningen. En höjd ribba för att komma in på lärarutbildningen räcker inte för att göra läraryrket mer attraktivt.
– För det krävs högre lön och bättre arbetsförhållanden för lärarna. När vi frågar studenter om varför de valt bort lärarutbildningen svarar de att det är på grund av lönen, säger Eva-Lis Sirén.
Att begränsa antalet platser på lärarutbildningen för att därigenom om höja nivån ser hon inte som en lösning.
– Det kommer att saknas 43.000 lärare om sju år. Allt handlar om att läraryrket är felbetalt och alltför stressigt, säger hon.
Mats Thorén