Arbetsgivarnas lockout och regeringens tvångslag om nya arbetstidsregler har retat gallfeber på lärarna i Danmark. Men vad var det egentligen som hände? Lärarnas tidning reder ut bakgrunden till den danska arbetsmarknadskonflikten.
- Hur har regleringen av arbetstiden för lärarna på grundskolan i Danmark sett ut?
Ett centralt avtal har sagt att lärarna ska undervisa högst 25 lektioner i veckan. Resten av tiden har läraren haft till förfogande för eget för- och efterarbete. - Varför vill arbetsgivarna förändra arbetstidsreglerna?
Kommunerna vill avskaffa centralstyrningen, så att skolledaren på varje skola ska kunna bestämma hur mycket tid läraren ska lägga på lektioner och på för- och efterarbete. - Vad hände när Danmarks lärarförening sa nej till arbetsgivarnas förslag?
Arbetsgivarna lockoutade lärarna från skolorna i början av april. - Hur omfattande var konflikten?
Nära 70 000 lärare stängdes ute från sina arbetsplatser under fyra veckor och nära 900 000 studerande drabbades. Det var den största lockouten i offentlig sektor i Danmark genom tiderna. Mitt under konflikten demonstrerade 50 000 lärare och andra sympatisörer till stöd för lärarna i Köpenhamn. - Varför stoppade regeringen konflikten?
Regeringen hävdade att det krävdes ett statligt ingrepp, med motiveringen att fack och arbetsgivare trots fyra veckors lockout inte tog några steg mot en frivillig avtalslösning. - Vad innebär regeringens lagstiftning för lärarna?
Taket på 25 undervisningstimmar avskaffas i augusti 2014 och rektorn på varje skola får ansvara för att fördela arbetstiden. Årsarbetstiden blir 1 924 timmar och om den överskrids utgår kompensation. (I Sverige är den totala årsarbetstiden 1 767 timmar i genomsnitt för en lärare med ferietjänst). Regeringen avsätter 1 miljard danska kronor för ett kompetenslyft och 300 miljoner kronor för ett lönepåslag. Förmånen med en arbetstidsförkortning för äldre lärare fasas ut. - Regeringen planerar samtidigt en ny reform för grundskolan. Vad går den ut på?
Den innebär fler undervisningstimmar och heldagsskola. I heldagsskolan ska lärare och personal på fritidshemmen samarbeta mer. - Vad finns det för samband mellan arbetsgivarnas krav på att slopa lektionstaket och regeringens grundskolereform?
Lärarna är oroliga att de nu ska få fler undervisningstimmar och att tiden för för- och efterarbete minskar. Det skulle hota kvaliteten i undervisningen och leda till ökad stress.
Källor: Kommunernes Landsforening, Danmarks Lærerforening, Politiken, Folkeskolen, Sydsvenskan, TCO-tidningen, Lärarförbundet.