Lärarstudenterna prövas redan under VFU:n och lärarutbildningarna anlitar redan yrkesverksamma lärare. Lärarutbildare anser att måndagens stora skoluppgörelse delvis slår in öppna dörrar.
Utbildningsministern, lärarfacken och arbetsgivarna presenterade på måndagen en stor uppgörelse i tio punkter om hur skolan ska förbättras och läraryrket lyftas. Flera av punkterna handlar om att göra lärarutbildningen vassare och mer praktiskt inriktad.
– Men jag känner inte igen problembeskrivningen, säger Mats Tegmark, utvecklingsledare för lärarutbildningen i Falun och vice ordförande i lärarutbildningskonventet som samlar företrädare för landets lärarutbildningar.
En punkt är att ”skickliga lärare i skolväsendet måste också beredas plats att medverka i lärarutbildningen, även om vederbörande inte har disputerat”.
– Den formuleringen slår in öppna dörrar. Tidigare under 2000-talet skedde det visserligen en akademisering av lärarutbildningen, eftersom det fanns för få disputerade lärare. Men pendeln har slagit tillbaka, säger Mats Tegmark.
– Nu är lärarutbildningarna mer fokuserade på metodik och ledarskap i klassrummet. Och de flesta lärarutbildningar har redan tagit in fler yrkesverksamma lärare.
En stor nyhet i uppgörelsen är att blivande lärare ska få sin legitimation när de tar sin examen och inte efter introduktionsåret som gäller i dag. Bra och naturligt, tycker Mats Tegmark, som understryker att studenterna ska få de kunskaper som behövs för läraryrket under utbildningen.
Utbildningsministern, lärarfacken och arbetsgivarna skriver att VFU:n (lärarstudenternas verksamhetsförlagda utbildning) därför ska ”utvecklas vad gäller uppföljning, bedömning och prövning av lärarstudenter”. Enligt uppgörelsen är det ovanligt att studenter underkänns eller avskiljs.
Inte heller detta stämmer, enligt Mats Tegmark.
– Vi har distinkta bedömningskriterier och det sker redan en tydlig prövning under VFU:n. Och varje år är det några studenter som underkänns eller som väljer att frivilligt hoppa av. Jag tycker inte att det är så illa som ministern ibland säger, att studenterna släpps ut och får klara sig själva.
Thorbjörn Johansson, som är lärarutbildare vid Göteborgs universitet och ordförande i Lärarförbundets skolformsnämnd för högskolan, reagerar mot den delen av förslaget som handlar om att stärka utbildningen om hur undervisningen ska läggas upp.
– Anmärkningsvärt, eftersom den senaste förändringen av lärarutbildningen innebar att de pedagogiska och didaktiska momenten kraftigt minskades. Det går fort fram och tillbaka.
Stefan Helte