Sabine Hahn arbetar mycket men känner att hon är på rätt plats
Jag gillar att få omedelbar feedback och att ha med människor att göra. Vi lärare har otroligt mycket arbete, men det känns meningsfullt och stressar mig inte, säger Sabine Hahn.
Hon arbetar på ett av de största gymnasierna i Bayern, i Münchenförorten Gilching. Byggställningar, damm och provisoriska skyltar omger skolan och huvudingången är stängd. Desto prydligare intryck ger Sabine Hahn, lätt sminkad i sin blå fodralklänning.
Liksom majoriteten av alla tyska lärare är hon statstjänsteman. Sådana har en säker livstidsanställning och får automatiskt stigande lön efter en fastlagd tariff. För specialuppgifter, äktenskap och varje barns födelse vankas lönetillägg.
Som »pålitliga medborgare« har de också lägre kostnad för försäkringar och privata lån. Den privata sjukförsäkringen ger förtur till läkare.
Sabine Hahns lärarutbildning i engelska, franska och spanska tog sex år. Spanska lärde hon sig dock redan som barn, när familjen följde med pappan som undervisade vid en tysk skola i Bilbao.
— Hans engagemang smittade av sig, så jag visste tidigt att jag också ville bli lärare. Språk låg nära till hands.
Efter en tid som lärare provade hon att arbeta på en reklambyrå. Tre år senare hade hon fått nog och återvände till skolans värld.
— Jag arbetar säkert både psykiskt och fysiskt hårdare i skolan, även om antalet timmar är ganska lika. Men jag är en fullblodslärare — det är här jag hör hemma.
Sabine Hahn undervisar i årskurs 5 till 12, eftersom det tyska gymnasiet börjar tidigare. Som heltidsanställd har hon 24 lektioner à 45 minuter i veckan och det betyder att hon är i skolan i upp till 30 timmar. I snitt behöver hon dessutom runt 24 timmar för att förbereda sig.
Den officiella arbetstiden för lärare är 42 timmar i veckan. I Bayern undervisar lärarna 171 dagar per år, en del konferenser och vidareutbildning ligger utanför dessa.
Som ensamstående mamma är det inte lätt att arbeta så mycket. Hennes son får ibland gå långa dagar på fritids. Familjen är ändå beroende av kompisar som kan skarva i, när hon måste stanna till klockan 17.10 eftersom fritids stänger klockan 16.
Tyskland ligger på tredje plats i OECD:s rankning av lärarlönerna och tyska lärare har relativt högt anseende i samhället. Men allt är inte frid och fröjd.
I Gilching betalar alla lärare sina egna skolböcker och annat material själva. Sabine Hahn tycker att det är okej. Mer upprörd blir hon över de många ryckiga och oförankrade politiska besluten. Nu ska eleverna lära sig lika mycket ett år snabbare i det kortare gymnasiet G8 och alla skolor ska vara inkluderande, särskolan är på väg bort.
— Men vi får ingen extra personal och jag har ingen utbildning för att exempelvis ta hand om en elev med autism. Jag har ingen aning om hur det ska gå i praktiken. Men jag försöker att inte reta upp mig på saker som jag inte kan ändra på, säger Sabine Hahn och utstrålar ett orubbligt lugn.