Anna Samuelsson och hennes kolleger försökte ta över JB-gymnasiet i Mölndal men gav upp. Nu är hon en av 200 arbetslösa.
Det var i våras, efter sportlovet, som beskedet kom att JB Education tänkte lägga ned gymnasiet i Mölndal.
– Många elever och föräldrar grät och själva var vi i chock. Det var en fruktansvärd vår – med tre avgångsklasser som skulle bli bedömda och ettor och tvåor som tappat orken, säger Anna Samuelsson, lärare i matematik och samhällskunskap.
Tillsammans med fem kolleger bildade hon Lärarkooperativet DesignIT-gymnasiet, en ekonomisk förening där var och en skulle gå in med 15.000 kronor i startkapital.
I mars ansökte de om tillstånd hos Skolinspektionen att ta över verksamheten med 76 elever på el och energi- samt teknikprogrammet. En intresseanmälan skickades ut till alla familjer som fick frågan: Vill ni fortsätta hos oss? Vad kan ni hjälpa till med?
– Vi hade 90 procent av eleverna med oss och deras fantastiska föräldrar åtog sig att ställa upp med allt från städning till marknadsföring, säger Anna Samuelsson.
Veckan efter skolavslutningen kom svaret från Skolinspektionen: DesignIT-gymnasiet skulle lämna in förbättringar och kompletteringar på 33 punkter – bland annat den ekonomiska kalkylen och lokalfrågan, som inte var ordnad.
– Visst, vi var rookies och hade inte skrivit någon bra ansökan. Men vi hade en bankkontakt och hade fått okej från arbetsförmedlingen om starta eget-bidrag, så det kändes inte omöjligt, säger Anna Samuelsson.
– Det föll nog mest på att Mölndals kommun inte ville hyra ut några lokaler till oss.
Hon och hennes arbetskamrater tvingades lägga ner planerna på att ta över. Nu har de flesta eleverna gått till andra friskolor i Göteborg och till det kommunala gymnasiet i Kungsbacka.
– De med duktiga föräldrar har ju alltid en plan B men jag tror att det fortfarande finns elever, de svaga som inte har så mycket stöd hemifrån, som inte vet vad de ska göra.
Själv är hon 38 år och arbetslös. Hon har fått preliminärt besked om att hon kommit in på speciallärarutbildningen, men den är inte på heltid.
– Jag får väl söka ett 20-procentigt vik någonstans. Att få fast heltidstjänst i Göteborgsområdet är svårt, för att inte säga omöjligt.
När JB Education beslutade om nedläggningen i Mölndal angavs bristande elevunderlag och få sökande till hösten som orsak. Men Anna Samuelsson tror inte att det bara handlar om demografin.
– Skolan gjorde ett överskott alla tre åren vi var igång, som gick uppåt till JB. Om man ska vara cynisk kanske detta var en del av planen – att först föra ut skolpeng ur verksamheten, sedan konkursa sig och låta lönegarantin, det vill säga skattebetalarna, gå in. Det känns väldigt smutsigt.